Hol várható havazás és mennyi? Hótérképpel!

Nyugaton szállingozik a hó

A nyugati megyékben ismét szállingózik a hó, elsősorban Vas megyéből jelentettek kisebb hószállingózást. Jelentős havazásra azonban nem kell számítani.

30 cm esett a Nyírségben

A Dél-Dunántúl mellett az ország ÉK-i csücske, a Nyírség lett befutó az idei első nagy havazásban, Helyenként 25-33 cm hó is hullott, és a határszélen még most is havazik.

Nincs elzárt település

Nincs elszárt település az országban, közölte a Magyar Közút Zrt. A vonatközlekedés is menetrendszerű egy szakasz kivételével.

Még bizonytalan a folytatás

Néhány napi még marad a hideg időjárás, majd a hét közepétől bizonytalanná válik a várható időjárás. A jelen helyzet szerint vegyes halamzállapotú csapadék és felmelegedés jöhet.

Feloldják a kamionstopot

A katasztrófavédelem információi szerint feloldják a kamionstopot Tolna, Somogy, Baranya megyékben.

Vasárnap reggel akár -15 C fok is lehet

A hófödte Dél-Dunántúli tájakon vasárnap reggel akár -15 C fok is lehet. Másutt ennél enyhébb lesz az idő, de a derült, hófödte tájakon másut is igen kemény fagyra lehet számítani

Szabolcsban még 15 centi hó hullhat

Vasárnap reggeli az ALföldön és északkeleten 2-10 centi hó várható, az ország ÉK-i csücskében akár 15 centi is hullhat még.

Délnyugaton 30 centi

Délnyugaton helyneként 30 cm meghaladó hó hullott, de szinte mindenütt 15-25 centó hó van. A dél-Alföldön 10-15, az Alföld többi részén 2-10 centi hó hullott.

A Dunától keletre folytatódik a havazás

Ma a Dunától keletre folytatódik a havazás. A csapadékmező kelet-északkelet felé tolódik egyre inkább.

Narancssárga riasztás!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs fokozatú riasztás adott ki a hófúvás miatt több dél-Dunántúli kistérségre is, itt már 20 cm körül van a hó vastagsága.

Mit tegyünk, ha elakadtunk a hóban?

“Ha elakadsz a hóban, akkor lassú gázzal próbálj meg kijönni belőle. Ne rángasd a kormányt és ne gyorsíts hirtelen, mert ezzel, csak mélyebbre ásod magad a hóban. Hintáztasd az autót előle-hátra, hogy a lendülettel kiszabadítsd az autót a hóból.” További tippek, korábbi cikkünkben.

Egy Somogy megyei falut már nem lehet megközelíteni

A Somogy megyei Patosfára vezető utat a rendőrök lezárták. A település felé haladó autókat a rendőrök visszafordítják.  A  Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt kéri, aki útnak indul annál legyen isebb hólapát, hólánc, jégkaparó, meleg felsőruházat, vastag kesztyű, takaró, vontatókötél, elakadásjelző, gyógyszer, mobiltelefon, némi élelem és innivaló is.

Nem csak nálunk esik a hó

A Honvédség is ment

A Magyar Honvédség is részt vesz a Dél-Dunántúlon elakadt kamionok mentésében, írja a Magyar Honvédség Facebook oldalán.

Teljes útzár az M7-es autópályán

Összeütközött két kamion az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Somogy megyében, Balatonújlaknál, a 170-es kilométerszelvénynél – közölte a katasztrófavédelem.

A helyszínre a keszthelyi hivatásos tűzoltókat riasztották. A műszaki mentés és a helyszínelés idejére a sztráda főváros felé vezető oldalát teljes szélességében lezárták, a forgalmat a rendőrség a 170-es kilométerszelvénynél lévő lehajtónál a 7-es főútra tereli, az autósok a következő lehetőségnél térhetnek vissza az autópályára. – Írja a HVG

Tolnában is kamionstop

A harmadik Dél-dunántúli megyében is kamionstopot rendeltek el. Először Baranyában, majd Smogyban, végül Tolnában rendeltek el kamionstopot.

Már a vonatok is késnek

Késnek a vonatok a Dombovár-Gyékényes közötti szakaszon, másutt áramhiány miatt szünetel a vasúti közlekedés. Barcson  több mint 200 háztartás áram nélkül van. Az ok egyelőre ismeretlen.

5-10 cm a Dél-Dunántúlon

5-10 cm hótakaró fedi a Dél-Dunántúlt, az előrejelzések szerint legalább 20-25 cm hóra kell számítani összességében. A havazás egyre nagyobb problémát okoz a közlekedésben.

Árokba fordul kamion

Keresztbe fordult kamion zárja el a behavazott 74-es utat a Zala megyei Hahót közelében 2014. január 24-én. Reggel óta esik a hó Zala megyében, a déli területeken kora délutántól erősebbé vált a havazás, a közlekedés jelentősen lelassult az utakon.
MTI Fotó: Varga György

Hókász az utakon

Az Országos meteorológiai szolgálat térképe mutatja, hol várható húfúvás, azaz hol nem érdemes autóba ülni ma és holnap. (Forrás:OMSZ/Facebook)

Kamionstop Somogyban is

Az autópályát kivéve kamionstop lépett életbe Somogyban is, a hóhelyzet miatt. Egy órával ezelőtt Baranyában rendeltek el kamionstoppot.

Áll a forgaloma 6-os úton

Egy személyautó csúszott az árokba a 6-os számú főuton, személyi sérülés nem történt, de a helyszínelés miatt lezárták a 6-os főutat, a forgalom áll.

Áll a forgalom

Egy keresztbe fordult kamion miatt mindkét irányban leállt a forgalom a 74-es főúton, Hahót és Fakospuszta között – értesült az MTI a helyszínről. A teherjármű orra az árokban áll, a rakomány része pedig teljesen elzárja az utat. A szerelvényt nem lehet kikerülni, a járműforgalom ezért mindkét irányban leállt a havas-latyakos úton.

Romániában is riasztás

Narancssárga jelzésű riadó lépett érvénybe Romániában péntek délutántól, mivel erős havazásra, hóviharokra számítanak a hétvégén az ország tíz déli megyéjében és Bukarestben. A meteorológusok 30-40 cm havat és 75-80 km/órás szelet várnak.

Egyre több a baleset

A 61-es főúton a 67-es kilométerszelvényben, Nagykónyi közelében egy kamion keresztbe fordult és elzárja az útpályát.
A műszaki mentés idejére a főutat lezárták, terelni nem lehet, áll a forgalom.

A 64-es főúton a 12+500 kilométerszelvényben, Mezőszilas és a dégi elágazás között egy kamion frontálisan ütközött . A baleset során egy személy könnyebben megsérült. A helyszínelés idejére a főutat lezárták, kerülni nem lehet, áll a forgalom.

Baranya megyében a 66-os főúton, a 41–42-es kilométerszelvény között, Gödre közelében kamion személygépkocsival ütközött össze. A baleset során személyi sérülés nem történt. A helyszínelés idejére a főutat lezárták, kerülni nem lehet, áll a forgalom.

Folymatosan esik a hőmérséklet

Jól látszik, hogy tegnap óta folymatosan esik a hőmérséklet.Míg reggel még 1,5 C fokot mértek, addig most már -1 C fok van Pécsett. Forrás: PTE.

Kamionstopp Baranyában

Kamionstoppot rendeltek el Baranyában, ahol már négy kamion is elakadt az 5 cm-es hóban. Az előrejelzések szerint holnapig összesen 20 cm hó hullhat -írja a HVG.

Egyre több térségben van már riasztás a hófúvás miatt

A Dél-Dunántúl teljes egészében, és mostmár Bács-Kiskun megyére is kiadta a riasztász az OMSZ a hófúvás miatt. Az erős szél elsősorban itt építhet hótorlaszokat.

Áll a forgalom

Baranya megyében a 66-os főúton, a 41–42-es kilométerszelvény között, Gödre közelében kamion személygépkocsival ütközött össze. A baleset során személyi sérülés nem történt. A helyszínelés idejére a főutat lezárták, kerülni nem lehet, áll a forgalom – közölte az UTINFORM.

Pécsett 5 cm a hóréteg vastagsága

Baranya fővárosában már 5 cm havat mértek, a déli határszélen helyenként 7-10 cm a friss hóréteg vastagsága. A látótávolság is 100 méterre csökkent az intenzv havazás miatt.

Az Adrián jár a ciklon közepe

Bár a Dél-Dunántúlon már intenzíven havazik a ciklon középpontja még az Adrián van, középpontjábana  légnyomás 1000 mb. Minél északabbra jut a ciklon, annál nagyobb esélye van az északon élőknek a havazásra.

Ónos esőre figyelmeztet az OMSZ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette figyelmeztető előrejelzését, ezek szerint Békés, Hajdú és Csongrád megyében kisebb ónos eső alakulhat ki. Citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Budapesten is szállingózika  a hó

Djoni nevű előrejelzőnk észlelése szerint Budapest déli felében szállingózik a hó. A különböző modellelőrejelzések 0-6 mm között csapadékot várnak a Fővárosra. Pillanatnyi időjárás, észlelés küldése

Szegedre 15-20 cm havat várnak

A metnet fórumtagja szerint a helyi metorológiai állomás meteorológusa 15-20 cm havat vár Szegedre. A meteorológus helyi újságírók kérdésére becsülte meg a várható hóréteg vastagságát.

Nincs még járhatatlan út

Az ország útjai sónedvesek, latyakosak, de járhatóak. A Dunántúl déli részén viszont már intenzívebben havazik, egyre nagyobb területen marad meg a hó. Az Alföldön és a Dunántúl déli felén élénk széllökések tapasztalhatóak – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Meddig lesz hideg?

A jelenlegi modellfutások alapján a jövő hét közepéig kitart a hideg, után intenzív melegedés kezdődhet, és ismét az átlagosnál melegebb idő várható. ezt a forgatókönyvet támasztja aláa a GFS és az ECMWF modellek is, de van még bizonytalanság.

Délen már összefüggő a hótakaró

Az MTI fotóján jól látszik, hogy Zalában már söszefüggó hótakaró alakult ki. Az intenzívebb csapadékzóna a délutáni órákban érkezik meg.

Elkészült friss hótérképünk!

Frissítetük hótérképünket a szombat estig várható friss hóréteggel. A tegnapihoz képest több havat várunk a keleti és délkeleti megyékben.

Narancsriasztást kapott mára Bács-Kiskun és Tolna

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai napra vonatkozóan emelte a várható havazás mértékét. Bács-Kiskun és Tolna megyé is megkapták anarancs figyelmeztető előrejelzést, azaz 20 cm meghaladó hó is hullhat itt péntek éjfélig.

Baleset Kecskeméten az 5-ös főúton

Baleset történt az 5-ös főúton Kecskemét északnyugati határában. A 78-as km-nél két személygépkocsi ütközött össze.
A vizsgálat miatta főutat fél szélességben lezárták, a forgalmat rendőrök irányítják.

Komolyabb hóhelyzet vár holnapra az OMSZ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette figyelmeztető előrejelzését a holnapi napra. E szerint többfelé lehet még havazás, és hófúvás, mint azt korábban jelezték.

Utinform tájékoztatás

Intenzíven esik a hó Nagyatád környékén, havazást jelentettek Zala megyéből, valamint Sárvár, Nagykanizsa, Marcali és Szentlőrinc térségéből. Szombathely, Vasvár, illetve Somogy és Baranya megyében szállingózik a hó. Keszthely és Pécs környezetében havas eső esik, Makó környékén hódara hull. Máshol csapadékmentes az idő.

 Ónos eső is hullt reggel Baranyában

A reggeli órákban ónoseső is hullt Baranyában, de az utak sózása miatt nem okozott jelentős fennakadást, a dél-dunántúli autópályák jelenleg sónedvesek.

Terjed a havazás

Már csak az Alföld középső és észki részein süt a nap, a havazás lassan terjed észak és kelet felé. Már havazik a  Bakonyban és Szged környékén is.

Hol esik a hó?

Kövesd élő jelenidő térképünkön, vagy küld be nálad milyen az időjárás!

 A szél miatt akár 10 C fokkal is hidegebbet érzünk

Országszerte egyre erősebben fúj a szél, és emiatta  ahőérzet lényegesen alatta marad a valós hőmérsékletnek. Szabolcsabn -4 C fok és 17 km/órás szél mellett -10 C fokot érzünk , Szolnokon -8, Dunaújvárosban -7 C foknak érezzük a levegőt.

A katasztrófavédelem okostelefonos alkalmazása

Afőigazgatóság az elmúlt hónapok során mobil eszközökre optimalizált alkalmazást fejlesztett. A rendszer segítségével az okostelefonnal rendelkezők azonnal tájékozódhatnak a lakóhelyük, az úti céljuk által érintett területek, figyelt útvonalak, megyék, vagy akár az egész ország aktuális helyzetéről, a kiadott figyelmeztető és riasztási jelzésekről.

 Egyre erősebb a szél

A Bakonyban 50 km/órás, míg Dunaújvárosban 42 km/órás széllökéseket mért az Időkép. A szélsebesség a nap folyamán tovább fokozódhat, ami miatt hófúvásokra is fel kell készülni.

Több, mint 1000 jármű várja a havat

A közútkezelő 772 járművel, a katasztrófavédelem 680 speciális eszközzel, 220 terepjáróval, a megyei, országos és járási, önkéntes mentőszervezetek 6000 fővel, a polgári védelem 4300 tehergépkocsival és munkagéppel biztosítja a védekezést. További 37 karitatív jármű és 1500 mentőautó áll készenlétben, ezen felül – szükség esetén – a rendőrség és a honvédség is biztosítja a szükséges erőket.

A katasztófavédelem felkészült

Bakondi György tájékoztatása szerint péntektől járhatatlan utakra, elzárt településekre és áramkimaradásokra is számítani lehet, nő az elakadás veszélye, a tömegközlekedésben pedig késésekre, járatkimaradásokra kell felkészülni főként Baranya, Zala és Somogy megyében. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvásokat okozhat.

30C fok különbség egy héten belül

Míg a hét elején helyenként +15 C fok körül alakult a hőmérséklet, vasárnap hajnalban akár -15 C fok alá is csökkenhet a hőmérséklet a hóval fedett, derült tájakon.

A déli szomszédoknál is komoly havazás várható

Horvátországban és Szlovéniában narancs, Szerbiában citrom figyelmeztető előrejelzést adtak ki a meteorológiai szolgálataok a várható havazás és szél miatt.

Keleten több hó várható

A ciklon visszapörgésének köszönhetően a keleti megyékben is jelentős, akár 10 cm is elérő friss hóréteg alakulhat ki. It a csapadékra aszombat éjszakától kellelsősorban számítani, de a déli megyékbe, már péntek déltől érkezik a csapadék.

Csökkent az ónoseső veszélye

A mai modellfutások csökkentették a hőmérsékletet, a tegnapiakhoz képest ennek köszönhetően, a tegnap jelzett ónos eső veszély csökkent, a csapadék hamarabb vált át hóba. Ennek köszönhetően kevesebb helyen, és kisebb mennyiségben lesz ónoseső, de több lesz a hó.

Délnyugaton már havazik

A délnyugati országrsézben már közepes intenzitással esik a hó. A csapadék esővel indított, majd egyre töbfelé váltott át havasesőbe, majd havazásba. Az előrejelzések szerint a legtöbb hó Somogy, Zala megyékben várható, it akár 20-30 cm friss hóréteg is kialakulhat.

Lesz-e Budapesten hó?

A jelenlegi előrejelzések szerint Budapesten csak igen kis mennyiségű hó várható, a különböző modellek lepel-5 cm közötti csapadékmennyiséget várnak.

Nagyon hideg volt Északkeleten

Északkelet felől igen hideg levegő szivárgott be a Kárpát-medencébe, ennek hatására Szabolcsban és a Nyírségben helyenként -12 C fokig sűllyedt a levegő hőmérséklete. A hideg levegő eljutott az Alföld többi részére, és a vártnál alacsonyabb reggeli hőmérsékleteket mértek. Ez növeli az esélyét a megmaradó hónak az Alföld délebbi részein is.

Így jön a csapadék

A mostani számítások szerint csütörtökről péntekre virradóra kezd el esni a csapadék, az ország délnyugati felében, itt a csapadékkisebb megszakításokkal egészen szombat délig tarthat. A csapadék eleinte eső, havaseső lesz, majd fokozatosan vált át hóba. a délnyugati megyékben akár már a reggeli órákban is hullhat hó.

A csapadékmező fokozatosan halad kelet és észak felé. A mostani modellfutások alapján nagyjából Sopron-Budapest-Miskolc vonalig jut majd el a csapadékmező, észak felé egyre kevesebb csapadékkal. A számításban azonban van bizonytalanság, így ettől északabbra és kisé délebbre is lehet a határvonal.

[google336]

A délnyugati megyékben 10-20 cm friss hórétegre lehet számítani, a legtöbb hó, Zala, Somogy megyékben várható, de Bács, Baranya, Tolna megyében is 10 cm körüli friss hóréteg is hullhat (jelentős bizonytalanság mellett).
Északabbra a csapadék mennyiség lesz kevesebb, míg a délkeleti országrészben a havazás helyett inkább eső, havaseső esik majd, itt ezért lesz kevesebb a hóréteg vastagsága.

A havazást főként a nyugati országrészben élénk, helyenként erős szél is fogja kísérni, ezért a havat hordani fogja a szél ezért kisebb hófúvásokra is lehet számítani (Veszprém, Fejér, Baranya, Tolna, Somogy megyék).
Arra is készülni kell, hogy a halmazállapot váltást ónoseső is kísérhet, ami akár tartós is lehet, így kifejezetten rosszak lesznek a közlekedés feltételei, különösen a déli országrészben.

A nap előrehaladtával az eső a keleti megyékben is egyre inkább havasesőbe, ónosesőbe vált majd át, és a késő délutáni esti órákban már itt is várható havazás.

Az éjszakai órákban és szombat délelőtt tovább folytatódik a havazás, először a Dunántúl északibb területein, majd a déli területein szűnik a csapadék, a keleti megyékben akár az esti órákig is lehet csapadék, ami ekkor már inkább hó lesz.
A hőmérséklet pénteken +1 +4 C fok körül alakul, és a nap során egyre hidegebb lesz, tehát lesznek olyan területek, ahol nappal melegebb lesz, mint a déli órákban. Szombaton -2 +2 C fok várható, itt is nappal csökkenő hőmérséklettel. A ciklon elvonulta után, a derült havas tájakon igen hideg, akár -10 C fok is lehet.

Ha lehet a déli megyékben holnap ne üljünk autóba, és közlekedjünk nagyon óvatosan.

Amennyiben változik a várható időjárás előrejelzésünket frissítjük!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.