Hétvégi hólatolgatás

Korábbi cikkünkben már jeleztük, hogy jelentős bizonytalanság mellett, de akár komoly havazás is lehet a hétvégén. Nos, a bizonytalanság csak tovább fokozódott. Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Frissítés! (csütörtök 19:53)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 40 cm havat vár DNY-ra, DK-re 30-at, Budapestre 10-20 cm-t. De jelzik, hogy jelentős a bizonytalanság. Mi ennél kevesebbel számolunk, és meglátátunk szerint elsősorban a déli megyék lehetnek az érintettek, a fővárosban 10 cm alatti havat. Igazi hóhelyzet inkáb csak a délen várható. De a holnapi nap már pontosabb képet kapunk.

 

Frissítés!

Továbbra is jelentős a bizonytalanság, esély van szinte országos havazásra is, hófúvással, a déli megyékben akár 20 cm meghaladó hóval, de továbbra is lehetséges, hogy csak a déli és kisebb mértékben a keleti megyékben hull számottevő, 10 cm feletti hó.  A modellek a tegnapi naphoz képest a havasabb forgatókönyvet erősíteték. 

A Mártában már 20 cm feletti hó van, és a keleti megyékben is 1-10 cm körüli hó hullott. A jelenlegi előrejelzések szerint a hétvégén újabb nagy havazás érkezhet, de még biztosat nem lehet állítani. Lássuk, mit jeleznek előre az egyes modellek!

A legmegbízhatóbbnak tartott európai modell továbbra is tartja nagy havazást, amely már szombaton elkezdődne, és nyertese a déli és keleti országrész lenne, ahol 10 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, ami friss hóban, akár 20 centimétert is jelenthet, de a többi országrészben is várható – kevesebb – csapadék.

Ezzel ellentétben az amerikai modellek a tegnapi nappal ellentétben már nem adnak számottevő csapadékot. A modellfutások alapján a csapadék tőlünk délre hullana le, és csak a DK-i megyéket érintené, azaz szinte elmaradna a havazás. A havazás szerelmeseinek jó hír, hogy a többi modell az európai modellel áll összhangban, azaz tartja a csapadékot, amelyből a keleti országrész kaphat a legtöbbet a vasárnapi napon. Ez viszont azt jelentené, hogy az ÉNY-i országrész jószerével száraz maradna a hétvégi havazás során.

Mi előrejelzésünkben egyelőre továbbra is havat várunk, elsősorban a keleti országrészben, de ez még változhat bármilyen irányban. A bizonytalanság továbbra is jelentős! Az elkövetkező napokban folymatosan jelezzük, hogy melyik forgatókönyvnek van a legnagyobb esélye, azaz lesz-e nagy hó a hétvégén. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.