Hétvégén délen nagy havazás (10:45)

A déli megyékben igazi nagy havazásra kell készülni, a hétvége során akár 20 centit meghaladó hó is hullhat, az erős szél miatt hófúvásokra is számítani kell.

10:54 Közlekedési nehézségek: A havazás és a csúszós utak miatt az M7-es autópályán egy kamion, az M70-es autóúton pedig egy tehergépkocsi hajtott árokba Zala megyében. Kötelezővé tette a hólánc használatát Baranya megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 67-es főúton Boldogasszonyfa és Kaposvár között, továbbá a 6-os főúton Mecseknádasd és Pécsvárad között

9:04 Északkeleten -12 C fokot mértek, a jelenlegi modellek szerint a jövő héten végig kitart a kemény hideg és újabb havazásokra van kilátás!

8:25 Szombathely-Baja vonalon tart a havazás és lassan mozdul keleti irányban. a vasárnapi napon a Tiszántúli országrészben is várható havazás.

8:23 Piros riasztás! Az Országos Meteorológiai Szolálat délnyugaton több kistésrésgre is piros riasztás adott ki a hófúvás miatt, de szinte az egész országban riasztás vagy figyelmeztetés van érvényben a havazás, vagy hófúvás miatt.

20:18 A legfrissebb modellfutások tartják a déli nagy havazás esélyét, sőt egy lehellenyivel északabra tolták a havazás esélyét, így Somogy és Tolna is 10 cm feletti havat kaphatna. Érdekes, hogy a ciklon, még most van alakulóban, de a szlovéniai határnál már gyengén havazik! Most már érdemes a radarképet is figyelni! Ismét szólunk, hogy déli megyéinkbe lehetőlg senki ne induljon el autóval a holnapi nap során, ahol kevesebb hó is esik, a hófúvás ott is okozhat kellemetlen meglepetéseket!

Előzmények: Dél felől egy mediterrán ciklon felhőzete éri el a Kárpát-medencét és hatására péntek késő délutántól lassan elkezd növekedni a felhőzet. A havazás a nyugati határszélen az esti órákban kezdődik, majd éjszaka átterjed a Nyugat-Dunántúlra, reggelre a Dél-Dunántúlraa, délelőtt pedig a délkeleti országrészre is. A csapadék mennyisége egyelőre bizonytalan. A délnyugati országrészben akár 20-25 cm hó is várható, délkeleten 15-20 cm hóra lehet számítani. A hó mennyiség észak felé csökken, a Fővárosban a mostani számítások szerint legfeljebb 1-4 cm hó várható.. Szombaton elsősorban nyugaton és délen várható hó, vasárnap a havazás érinti a keleti országrészt is, és a Tiszántúl is behavazódhat. Debrecenben 8-10, Nyíregyházán 3-6 cm friss hóra számítunk. Szegeden a két nap során 20 cm meghaladó hó is várható. Igen erős lesz az északi szél, ezért többfelé hófúvások alakulhatnak ki. A széllökések sebessége meghaladhatja a 50-60 km/órát is. Erősen ajánlott a hétvégi utazásokat a déli országrészben elhalasztani, mert itt előfordulhatnak járhatatlan utak is.

hótérkép
Az előrejelzés bizonytalansága igen nagy, mert az ilyen helyzeteket az időjárási modellek pontatlanul jelzik előre, és kis eltérés is jelentsen módosíthatja a lehulló hó mennyiségét és helyzetét is, így nem zárható ki az sem, hogy a ciklon északra tolódásával az északi országrészben is több hó hullik.
A havazás igen hideg időjárással jár majd együtt, nappal 0 -5 C fok körül alakulnak majd a csúcshőmérsékletek. Hajnalban pedig a derült területeken -10 C fok, míg a felhős tájakon -7 -3 C fok várható.
Hétfőn már nem kell újabb jelentős havazásra számítani, de marad a hideg idő.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.