Havazással tér vissza a tél!

hófúvás

Gyökeresen átalakul időjárásunk a hétvégén. Visszatér a tél, havazással és kemény fagyokkal!

A hétvégén véget ér az októberi tél, és ismét helyére zökken időjárásunk, végre valóban januárt idéző lesz az időjárás.

Csütörtökön még kisebb esőkre számíthatunk, főként az Északkeleti országrsézben, majd itt is eláll a csapadék, napsütésre sajnos nem számíthatunk +5 +10 C fok örül alakul a hőmérséklet.

Pénteken aztán megérkezik az a mediterrán ciklon, amely meghozza a változást időjárásunkba. Mindenütt borult lesz az ég, legfeljebb Ék-en bukkanhat elő rövid időre a nap. Délelőtt még csak szitálásra számíthatunk, majd a délután során dél felől megérkezik a ciklon csapadékrendszere, és egyre többfelé ered el az eső.

A csapadék fokozatosan halad majd észak felé, nagyobb mennyiségre a déli megyékben számíthatunk egyelőre. Feltámad a szél is, az északi szelet néhol erős, olykor viharos széllökések is kísérhetik.

Szombaton is sokféle várható csapadék, eleinte eső, majd egyre inkább havaseső, majd havazás. A halmazállapot váltás időpontja és helye igen bizonytalan. Először a nyugati és magasabban fekvő területeken lehet havazás, az Alföldön és az északi, északkeleti megyékben csak az esti órákban várható halmazállapotváltás. A hőmérséklet 0 +5 C fok körül alakul, így elsősorban a magasabban fekvő területeken várható vastagabb hótakaró, a síkvidéken főként eleinte intenzív lesz az olvadás, ezért egyelőre e megmaradó hóréteg és annak vastagsága síkvidéken igen bizonytalan.

Vasárnap is marad a borult idő, többfelé havazással, de az ország északkeleti harmadán még eső, havaseső is előfordulhat. Továbbra is erős lesz a szél, főként az ország nyugati felében. -1 +5 C fok várható napközben.

Hétfőn is marad a borult időjárás és eleinte még előfordulhat havaseső, havazás, majd megszűnik a csapadék. Napközben -1 +3 C fokkörül alakul a hőmérséklet.

A jövő héten napközben fagypont körül alakul a hőmérséklet, de éjszaka mindenütt fagyni fog, néhol -5 C fok alatti hőmérsékletek is előfordulhatnak. Sok napsütésben a továbbiakban sem lesz részünk.

Mozgalmas napok állnak hát előttünk, a mediterrán ciklon és a lehűlés biztosra vehető, a csapadék halmazállapotában, és a kialakuló hórétegben még nagyon sok a bizonytalanság. A holnapi napon már nagyobb biztonsággal jelezhető előre a várható csapadék halmazállapota.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.