Újabb havazás jön szerdán

Ennyi csapadék várható! (péntek, 8:32)

Az alábbi térképen látható mennyi csapadékra lehet számítani (mm-ben, tehát nem hóvastagság!). A hó vastagsága ettől erősen eltérhet az olvadás, és havaseső miatt! (a térkép szabadon terjeszthető a forrás megjelölésével)

Pénteken hó, havaseső, eső jön (csütörtök, 9:30)


Pénteken egy újabb csapadéktömb éri el az országot, újabb havat hozva, de nyugaton a havazás esőre, havasesőre is válthat. A legtöbb csapadékot az ország ÉNY-i harmada kapja majd.

Közel 100 km-es szél a Dunántúlon (csütörtök, 9:20)


Közel százz km/órás sebességű szelet méterek az ország több pontján, elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére is narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki, északnyugatra és északkeletre. 

  {loadposition Startlap728} 

Villámlik a hóviharban (szerda, 13:41)


Különös időjárásnak vagyunk tanúi, az ország ÉNY-i határvidéken ugyanis a havazást több helyen villámlás kíséri! Ez ilyen hőmérséklet mellett igen ritka jelenség. A villámlás útvonala az euclid honlapján követhető. 

Északon szakad a hó (szerda, 11:37)


Észlelőink szerint az északi országrészben szakad a hó, amit a szél is hord, így igen rosszak a látási viszonyok! Az M3-as autópályán baleset is történt, a MÁV egyes járatai késéssel közlekednek. Tájékozódjunk, mielőtt útnak indulunk. A havazás időképünkön is követhető!

Mennyi hó várható? (szerda, 9:18)


Elkészült friss hótérképünk, ahol látható, hogy becsléseink szerint hány cm friss hóréteg várható. 

Friss hótérkép 0212 

Jelentős hőmérsékleti különbségek az országban (szerda, 8:55)


Jól látszik hőtérképünkön, hogy jelentős különbségek vannak az országon belül. Míg keleten -7 -10 C fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek, addig nyugaton fagypont körüli értékeket is mérnek. Nyugaton ma havaseső, eső is hullhat! 


Narancssárga figyelmeztetés az OMSZ-től (szerda, 8:30)


Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ÉK-i országrészre narancssárga riasztást adott ki a hófűvás miatt:” Északkeleten, ahol 5 cm-t meghaladó friss hóréteg alakul ki és a széllökések meghaladják a 60 km/h-t, ott erős hófúvás is várható.”(OMSZ)


Északon már havazik (szerda, 8:25)


Az északi országrészben hajnal óta változó intenzitással havazik. A havazást az Ék-i és az ÉNY-i országrészben erős szél is kíséri, a széllökések sebesség a mai napon elérheti a 90 km/órás sebességet is. Igen kedvezőtlenek leszenk a közlekedési viszonyok.

Szerdán havazás jöhet (kedd) 


A jelenlegi modelszámítások szerint szerdán egy nyugatról érkező hidegfront éri el hazánkat és akár országos havazást is hozhat. A legfrissebb számítások szerint a front a nyugati és északi országrészben okozhat majd nagyobb havazást, itt több centi friss hóréteg is kialakulhat a havazás során, a déli országrész ezúttal csak lepel-egy-két centi friss havat kapna. Az érkező hidegfronttal együtt viharossá fokozódik majd a szél, és a széllökések sebessége elérheti akár a 90 km/órás sebességet is. Bár az elmúlt napokhoz képest némileg enyhébb lesz az  időjárás a szél miatt mégis igen hidegnek érezzük majd a levegőt. 

Az előrejelzések szerint a délnyugati, nyugati országrészben a havazást helyeneként havaseső is felválthatja majd, hiszen napközben a csúcshőmérséklet +2 -4 C fok között alakul. 

Pénteken újabb front érkezhet, ismét havat hozva, bár a péntekinél kisebb mennyiségben. Egyelőre a tavasznak még a körvonalai sem látszódnak.

{loadposition Google728} 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.