Havazás, hófúvás, ónoseső és viharos szél – ez jön szerdán

havazás várható

Mindent megkapunk holnap, ami egy igazi téli időt jellemez. Érkezik a tél első támadása a héten, de ez csak az első hullám, amit újabbak követnek.

Ahogy ígértük rendkívül mozgalmassá válik az időjárás a héten. Érkezik az igazi tél, hétvégén -20 C fok is lehet. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk egyelőre a holnapi napot.

Ma, azaz kedd este észak felől fokozatosan beborul az ég. Észak felől egy hidegfront érkezik és alapvetően átalakítja időjárásunkat.

Szerda reggel az északi megyékben már elkezdődhet a havazás, így a reggeli csúcsforgalomban már lesz, ahol vékony hóréteg nehezíti a közlekedést. Az éjszaka nem lesz hideg, mivel a borult ég és a szél mérsékli a levegő lehűlését. Kora hajnalban -6 -2 C fok körül alakulnak majd a minimumhőmérsékletek.

Napközben aztán a déli megyékben is beborul az ég és egyre többfelé kell havazásra számítani. A nyugati megyékben eleinte még havaseső, ónos eső is hullhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki Győr, Vas, Zala, Veszprém, Somogy és Baranya megyékre az ónos eső miatt. Nem várható sok ónos csapadék, de a néhány tized milliméter is elég a közlekedési nehézségekhez.

Míg a nyugati megyékben eleinte lehet vegyes halmazállapotú csapadék, addig a Komárom-Baja vonaltól keletre már a kezdetektől havazásra kell számítani. Sok hóra ne készüljünk, a jelenlegi számítások szerint 1-6 cm hó hullhat. A legtöbb hóra az északkeleti megyékben élők számíthatnak. Itt akár 6 cm friss hó is hullhat, de az Alföld jelentős részén kell néhány cm hóra számítani.

Ráadásul a havazás mellett igen erős, északkeleten viharos erejű s lehet majd a délnyugati szél, emiatt elsősorban Borsod és Szabolcs megyékben kisebb hófúvás is kialakulhat, ide az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga figyelmeztetést is kiadott. Ezeken a tájakon igazi téli időjárásban lesz részünk.

Bár a hőmérséklet nem lesz igazán hideg, a nappali csúcsértékek -1 +4 C fok körül alakulnak, az északon erős szél miatt a hőérzetünk ennél sokkal hűvösebbnek érzi majd a levegőt.

Estétől csökken majd a felhőzet és a szél északnyugati irányba vált át. Csütörtöktől viharos szél mellett nagyon erős lehűlés várható, hét végén -20 C fokig is hűlhet a levegő hőmérsélete.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.