Havazás és ónoseső: narancssárga riasztás, +20 cm is eshet

Sokfelé várható ónoseső, majd délutántól egyre többfelé havazás, helyenként 20 cm is több hó eshet.

Ahogy előrejeleztük megérkezett az a ciklon, ami igen jelentős csapadékot hoz, helyenként 15-20 mm csapadék, vagy azt meghaladó mennyiség is hullhat.

Az Északi-középhegység területén végig havazás várható, másutt eleinte ónoseső, eső, havaseső, majd a déli óráktól az eső egyre több helyen vált át havazásba, különösen a délutáni óráktól.

A lehulló csapadék halmazállapota függ a tengerszint feletti magasságtól, így magasabban fekvő helyeken hamarabb válthat át az eső havazásba. Illetve függ az intenzitástól is, minél intenzívebb a csapadék, annál hamarabb vált át havazásba az eső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád, Heves és Borsod megyékre narancssárga figyelmeztetést adott ki a havazás miatt, itt 10-15, de helyenként 20 cm hó is hullhat.

Zala, Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya, Fejér, Pest, Bács, Szolnok, Hajdú, és Szabolcs megyékre citromsárga figyelmeztetés van kiadva a havazás miatt.

Pest, Bács, Csongrád, Szolnok megyékre narancs, Békés és Heves megyékre citromsárga figyelmeztetés él  az ónos eső miatt.

A Magyar Közút sajtóközleményben hívta fel a közlekedők figyelmét, hogy:

„PAKS, KECSKEMÉT, CEGLÉD ÉS MONOR TÉRSÉGÉBEN ÓNOS ESŐ ESIK – A MAGYAR KÖZÚT NONPROFIT ZRT. ARRA KÉRI A KÖZLEKEDŐKET, HOGY LEHETŐLEG NE INDULJANAK ÚTNAK.”

A jelenlegi modellszámítások szerint legtöbb hó a Pécs-Miskolc tengely mentén várható.  A tengely déli felén 5-15, míg északkeleten 10-25 cm hó hullhat. Délkeleten és északnyugaton 0-6 cm hóra van kilátás, a határ felé közeledve egyre kevesebb, de a kialakuló hóréteg vastagsága még mindig bizonytalan.

Jelenleg szinte az egész országban esik. Északkeleten havazik, keleten inkább az ónos eső a jellemző, míg északnyugaton az eső a meghatározó.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.