Havazás jön az eső helyett, ÉNy-on már ömlik a hó!

havazás

Délután az esőt ismét havazás válthatja fel, elsősorban a nyugati megyékben, Keleten, főként délkeleten marad az eső.

Akár több centi friss hóréteg is várható holnap reggelig az ország jelentős részén. A délkeleti megyékben azonban továbra is csak eső várható. Szombaton egynapos csapadékszünet után vasárnapra virradóan újra mediterrán ciklon érkezik, északon havazással, havasesővel, délen és keleten inkább esővel.

Az ország északnyugati csücskében már az esőt felváltotta a havazás, Pozsonyban és Sopronban már intenzíven havazik.

Korábban írtuk

Ismét kifejezetten mozgalmassá válik az időjárásunk. Rengeteg csapadékban lesz részünk, van ahol hó, és van ahol eső várható. A mai napos időjárás után csütörtökön lassan mindenütt beborul az ég és a délutáni órákban északnyugat felől havazás kezdődik, ami fokozatosan halad kelet, délkelet felé. Nagyjából a Zalaegereszeg-Sárospatak vonaltól északnyugatra várható 1-5 cm friss hóréteg. A nappali hőmérséklet 0 +6 C fok körül alakul majd.

 Szombatig 20-30 mm csapadék jön, a hegyekben hó, az Alföldön eső 

Pénteken országszerte borult idő lesz, sokfelé számíthatunk csapadékra. A csütörtöki havazást egyre inkább eső váltja majd fel, ám a délutáni óráktól kezdve a Dunántúlon ismét egyre inkább a havazás lesz a jellemző. A hó-eső határa térben és időben nagyon bizonytalan. A magasabb térszíneken, a hegyekben inkább havazás várható. Élénk, helyenként erős lesz a szél, emiatt a Bakonyban hófúvás is kialakulhat. Míg keleten délies, addig nyugaton erős északi szél várható. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt is. Míg az Alföldön kifejezetten enyhe idő lesz, akár 10 C okot is meghaladhatja a hőmérséklet, addig az ország más részen +3 +7 C fokra van kilátás. Megmaradó hó inkább csak a hegyekben, magasabb területeken várható. Nagy mennyiségű csapadékra van kilátás, néhol területi átlagban 20-30 mm csapadék is hullhat. Szombaton lassan eláll a csapadék. Eleinte még kisebb havazás, az Alföldön eső várható. A Dunántúlon a nap is kisüthet. Nappal 0 +5 C fok körül alakulnak a nappali csúcsértékek.

 Vasárnap újabb – még bizonytalan csapadék jöhet? 

Vasárnap aztán újabb mediterrán ciklon érkezik, ezért lassan beborul az ég, csak az északkeleti országrészben lehet tartósabb napsütés. Dél felől újabb csapadék érkezik, ám ennek halmazállapota még erősen kérdéses. A jelenlegi modellfutások szerint a ciklon délebbi pályán halad, ezért inkább csak a déli megyékben várható csapadék, de ez még az elkövetkező napokban változhat. Éppen ezért a lehulló csapadék mennyisége is bizonytalan.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.