Érkezik az ónoseső, narancssárga figyelmeztetés, lesz hó is!

ónos eső

Néhány órán belül megérkezik dél felől az a csapadéktömb, amely akár jelentő ónos esőt is hozhat az ország déli felén. Hó, havaseső, fagyott eső, ónoseső. Sokféle csapadékban lesz részünk.

Kedd (17:40) – Akár 5-10 cm hó is hullhat

A friss modellfutások alapján az eddig vártnál akár lényegesen több 5-10 cm friss hó is hullhat  szerda éjfélig. A területi eloszlás még erősen bizonytalan, nagyobb mennyiség a Dunántúlon várható.

Kedd (15:30) – Narancssárga riasztás!

Az OMSZ a Délnyugati határvidék több térségére is kiadta a narancssárga riasztást az ónos eső miatt. Ez azt jelenti, hogy 1-3 órán belül nagy valószínűség szerint bekövetkezik az esemény.

Kedd (15:10) – Ónos eső a Duna-Tisza közén

Az időkép észlelői a Duna-Tisza több pontjáról is ónosesőt jelentettek. A nagyobb csapadékrendszer ezekben a percekben éri el a magyar-horvát határt.

Kedd (15:00)  -Horvátországban Vörös figyelmeztetés!

Horvátországban, a magyar határral határos területeken a legmagasabb vörös figyelmeztető előrejelzést adták ki a várható ónos eső miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyre több megyére ad ki figyelmeztetést a várható ónos eső miatt. Narancssárga figyelmeztetés él Zala, Vas, Baranya, Somogy és Tolna megyékben, míg citromsárga Vas, Veszprém, Fejér, Békés, és Csongrád megyékben.

Sőt a Szolgálat már kiadta a rövid távú 1-3 órás riasztását is a déli határvidékre. A mostani számítások szerint nagyjából 3-4 óra felé érkezhet meg a csapadék az országba.

Míg a talaj erősen fagyott, addig a magasban enyhülés kezdődött, így a csapadék folyékony halmazállapotban hull, de ráfagy a talajra, ez okozza az ónos esőt.

Az este folyamán a csapadék észak felé halad majd, a Balaton térségében már fagyott eső, míg az északi megyékben havazás várható a mostani számítások szerint.

Az éjszaka folyamán, valamint a szerdai napon továbbra is vegyes halmazállapotú csapadékra számíthatunk, délen még lehet ónoseső, havaseső, míg északon havaseső, havazás. A csapadék egyre inkább szilárd halmazállapotúvá válik majd. A lehulló csapadék mennyiség és területi eloszlása még erősen bizonytalan, ahogy a halmazállapota is. De van rá esély, hogy ismét lepel-5 cm hó hulljon szerdáig. Míg északon szakaszosan, de végig havazásra számíthatunk, addig délnyugaton csak az időszak második felében várható szilárd csapadék, azaz hó.

Holnap napközben a nappali csúcshőmérséklet – 3 +3 C fok körül alakul majd, hajnalban -9 -2 C fokra számíthatunk, azaz enyhülnek a kemény hajnali fagyok.

A mostani helyzet komoly kihívás elé állítja a közlekedőket, különösen a déli és középső megyékben legyünk óvatosak az utakon.

A folytatásban tovább enyhül az időjárás, majd a hétvégén kiadós eső érkezhet, utána újra lehűlés körvonalazódik.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.