Nyugaton már havazni fog – nagyon zord időjárás következik

hófúvás

Péntek estétől már nyugaton síkvidéken is havazhat, a Bakonyban szombatra akár hófúvás is kialakulhat, jövő héten -10 C fokot is mérhetünk majd. Zord időjárás közeleg!

Holnap, azaz pénteken a délutáni óráktól nyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet és elered az eső. Egy mediterrán ciklon éri el hazánkat és alapvetően meghatározza az előttünk álló napok és a hétvége időjárását.

Az esti órákban a csapadék átterjed a középső országrészre, majd ÉK kivételével már mindenhol várható eső. Zömében eső várható, de az esti óráktól a nyugati határszélen már havaseső, havazás is lehet, először csak az Alpokalján, majd a síkvidéki területeken is.

Szombaton országszerte csapadékra kell készülni. A csapadék halmazállapota fokozatosan vált majd át esőből havazásba. A Dunántúl magasabban fekvő helyein már a reggeli órákban havazás várható, majd egyre inkább a síkvidéken is lehet havaseső, az esti órákban – jelentős bizonytalanság mellett a Duna vonalát is elérheti a halmazállapot váltás. Szintén havazás lehet az Északi-középhegységben.

Az előrejelzés a halmazállapot-váltásban még igen bizonytalan, ugyanis tipikus pengeél helyzet várható. Az szinte biztos, hogy a magasabb helyeken várható havazás, a síkvidéki területeken inkább a látványhavazásra van esély. Síkvidéki hóra a legjobb esély a nyugati határ mentén ígérkezik. A Dunától keletre inkább csak a magasabban fekvő hegységi területeken lehet hó.

Napközben +1+9 C fok körül alakul a hőmérséklet. A csapadékos időjárás mellé erős, néhol viharos erejű szél társul, tehát nagyon kellemetlen idő lesz. A Bakonyban a havazás és a szél együttesen gyenge hófúvást is eredményezhet.

első hópihe

Vasárnap délelőtt még a keleti országrészben várható csapadék, az eső mellett havaseső, havazás is várható, majd itt is szűnik a csapadék. A szél továbbra is erős, néhol viharos lesz -1 +7 C fok körül hőmérsékletre számíthatunk, hajnalban már -5 +2 C fok körül alakul a hőmérséklet

A jövő héttől kezdve egy anticiklon határozza meg időjárásunkat, számottevő csapadék már nem várható, ellenben nagyon hideg idő lesz.

Hajnalban országszerte fagyni fog -8 -2 C fokokra számíthatunk és napközben is hideg lesz +2 +7 C fokig emelkedik csak a hőmérséklet.

Készüljünk fel tehát, mert igen zord időjárásra van kilátás.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.