Durva időjárás jön holnap estétől! Komoly havazás és ónoseső is jöhet

havazás

Helyenként akár 10-15 cm hó is hullhat, míg másutt az ónoseső jelent majd gondot, komoly kihívásokat hoz ismét az időjárás.

Holnap hajnalban ismét igen hideg lesz országszerte, északkeleten és északnyugaton lehet -15 C fok alatti hőmérséklet, de a fagyzugos területene -20 C fokot is mérthetnek majd.

Szerdán napközben a déli országrészben lesz felhős az ég és itt kisebb hószállingózás, havazás is lehet. De jelentős mennyiségre nem kell számítani. Napközben -7 -1 C fok körül alakul majd a hőmérséklet.

A változás jelei majd estétől jelentkeznek. Északnyugat felől fokozatosan megnövekszik majd a felhőzet és ezeken a területeken már havazás, havaseső, de ónoseső is lehet.

Jön a hó és az ónoseső

Csütörtökön aztán tovább növekszik a felhőzet és egyre többfelé kell csapadékra számítani. A csapadék halmazállapota pengeélen mozog majd, eső, havaseső, havazás, de ónoseső és fagyott eső is hullhat majd.

A mostani számítások szerint az északkeleti megyékben akár végig havazhat, míg nyugaton nagyobb eséllyel lesz vegyes halmazállapotú a csapadék.

A több csapadékra az északi megyékben számíthatunk majd. Eleinte havazás, utána vegyes halmazállapot, majd újra havazásba fordulhat a csapadék. A hőmérséklet -4 +4  C fok körül alakul majd.

Pénteken átmeneti szünet után aztán újabb csapadék érkezhet, ezúttal déli irányból. Újabb jelentős csapadékra van kilátás. A legkevesebb északnyugaton várható majd, míg az ország többi részén számottevő csapadékra van kilátás. A csapadék halmazállapota ezúttal is bizonytalan eleinte még lehet vegyes halmazállapotú csapadék, havaseső, ónoseső, míg az idő előrehaladtával egyre inkább havazásra van kilátás.

A déli területeken komolyabb ónoseső is hullhat, míg északkeleten akár 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, de másutt is számíthatunk több centi friss hóra, ám a mennyiség megbecslése ma még rendkívül nehéz. A csapadék tér- és időbeli eloszlása még erősen bizonytalan, holnap már többet tudunk majd.

Szombaton további havazásra van kilátás, már inkább a Dunától keletre. ekkor már nem várható vegyes halmazállapotú csapadék, csak havazás.

Szerda estétől tehát csapadékosabbra fordul időjárásunk és az időjárási viszonyok a közlekedők erősen dolgát is megnehezítheti.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Mik az emberi életre veszélyes viharok észlelhető jelei?  Hogyan viselkedjünk, ha kint a természetben ér […]

TELJES CIKK | április 11.

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.