Délen jelentősebb hó, hófúvás!

hófúvás

A délnyugati megyékben akár 5 cm hó is hullhat, kisebb hófúvás is kialakulhat. A jövő héten is többször lehet havazás, nagyobb mennyiség délen várható.

Igazi, nagy országos havazásra egyelőre még várnunk kell, de az előttünk álló napokban többször kell számítanunk havazásra, kisebb hófúvás is kialakulhat délen.

Szombat délután a déli megyéket eléri egy mediterrán ciklon csapadékmezője, ennek hatására Somogy, Tolna, Baranya megyékben havazás kezdődik. Itt 2-5 cm hó is hullhat, legnagyobb mennyiség a déli határvidék mentén. Ezekre a megyékre az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki.

Ettől északabbra és keletebbre is lehet kisebb havazás, hószállingózás, de jelentős mennyiség nem várható.

Északkeleten tartósan marad a száraz időjárás, ellenben a kevés felhő miatt a lehűlés is erősebb lesz, itt a jövő hét közepéig akár -10 -15 C fokos hideg is lehet.

Vasárnap is folytatódik majd a borult idő, további havazások lehetnek az ország délnyugati harmadán. Hétfőn átmenetileg felszakadozik, majd délután ismét megvastagszik a felhőzet és dél felől újabb havazás kezdődik. A szél élénk, néhol erős lesz, ezért a szél hordani fogja a havat.

Kedden tovább folytatódik a havazás. A mostani számítások szerint ezen a napon nyúlik majd legészakabbra a havazás, de továbbra is délen várható a legnagyobb mennyiség. Délen összességében 10 cm meghaladó hó is hullhat az előttünk álló napokban, míg az északi határszélen leszenk hómentes területek is.

Szerdától enyhülés kezdődik és csökken a csapadékhajlam is. Már nem várható számottevő csapadék és bár éjszaka maradnak a kemény mínuszok, de napközben már fagypont feletti hőmérsékletekre is számítanunk kell.

A déli területeken a szilárd csapadék mellett már havaseső, ónos eső is előfordulhat. A hét második felében folytatódik majd a melegedés, és ezt követően az átlagosnál enyhébb időjárás várható.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.