Brutális havazás, hófúvás jöhet a hosszú ünnepen?! + ANIMÁCIÓ!

hóhelyzet

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza a tél!

Emlékszel még a 2013. március 15-i nagy havazásra, amikor autók ezrei rekedtek az autópályákon? Nos, a jelenlegi modellfutások alapján van rá esély, hogy hasonló időjárásban legyen részünk a hétvégén.

havazás 2018

2013. március nagy havazás

A mostani enyhe tavaszias időjárásban szinte hihetetlen elképzelni, hogy a hétvégére visszatérhet a tél, mégpedig komoly havazással, márpedig  jelenleg erre komoly esély van.

Északkelet felől ugyanis a szibériai területeken felhalmozódott hideg levegő önti el egész Európát, és így minket is. Eközben egy mediterrán ciklon jön létre, amely dél felől nagy nedvességtartalmú levegőt szállít felénk. A hideg szibériai eredetű hideg levegő, és a nagy nedvességtartalmú mediterrán ciklon találkozása hozhatja el a téli fordulatot, amely komoly havazást és hófúvást is hozhat.

hidegbetörés

De lássuk a várható eseményeket napról-napra!

Csütörtökön és pénteken még marad a tavaszias időjárás, de már néhány fokkal hűvösebb lesz és többfelé kell esőkre is számítani. A nappali hőmérséklet még 8-15 C fok körül alakul majd.

Havazás/hófúvás!

Szombaton aztán mindenütt beborul az ég és északkelet felől megkezdődik a szibériai levegő beáramlása. Eleinte kiadós esőre kell számítani, majd ahogy a hideg levegő beáramlása miatt hűlni kezd a levegő az északi területeken az esőt először havaseső, majd estétől már havazás válthatja fel.

Ezzel párhuzamosan az északi szél erőssé, majd néhol viharossá fokozódik és a szél hordani fogja a havat. Szombat éjszaka tovább folytatódik a havazás, amely egyre inkább a déli területekre is átterjed.

Vasárnap eleinte, főként még északon várható havazás, majd fokozatosan csökken a havazás intenzitása és dél felől szakadozni kezd a felhőzet is. Ekkor már a déli határvidéket leszámítva napközben mindenütt fagypont alatt marad a hőmérséklet. A szél továbbra is erős lesz így további hófúvásokra kell számítani.

Hétfőn kisebb havazás még előfordulhat, a hajnali órákban -3 -7 C fok várható, de a szélvédett havas területeken akár -10 C fok alatt hőmérsékletet is mérhetünk.

Mennyi hó várható?

A mediterrán ciklonok előrejelzése, különösen a csapadék halmazállapotát tekintve nem könnyű feladat. A különböző modellfutások más-más értékeket számolnak, és még több nap van hátra az eseményig, így sok a bizonytalanság. A jelenlegi (és itt hangsúlyozzuk, hogy a jelenlegi) modellfutások szerint 5-25 cm friss hórétegre van kilátás, kevesebb a délkeleti országrészben várható, a legtöbb középső-keleti országrészben, de ez még jelentősen módosulhat szombatig. Érdemes oldalunkat követni a várható eseményekről. (Nem zárható ki az sem, hogy a jelentős havazás elmarad a ciklonpálya módosulása miatt)

hótérkép

Egy lehetséges forgatókönyv a várható hórétegre (GFS/Windy.com)

Utazzunk?

Mielőtt útra kelnénk autóval mindenképpen tájékozódjunk a várható időjárási körülményekről, különösen a szombat délutáni-vasárnapi utazások esetén. A havazás és az erős szél hófúvásokat okozhat, ami nagyon megnehezítheti a közlekedést!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.