Akár 15 cm hó is jöhet az ónoseső után + HÓTÉRKÉP!

hótérkép 2016 január 06

Továbbra is esik az ónos eső a déli országrészben, de hűl a levegő, és délutántól már kiadós havazás érkezhet, akár 15 cm is hullhat!

csütörtök (7:55) – Hosszú távú kilátások

Pénteken átmeneti csapadékszünet következik, majd szombattól egészen keddig rengeteg csapadék várható. Szombaton eleinte még lehet havaseső, de utána mindenütt eső várható. Ezt követően ismét téliesebbre fordulhat az időjárás.

csütörtök (7:50) – Csütörtöki előrejelzés

A nap folyamán fokozatosan keletre szorul a csapadék, majd a Tiszántúlra, miközben nyugaton elvékonyodik a felhőzet. A Dunántúl déli és középső részén, kiemelten a Bakonyban kisebb hófúvások is kialakulhatnak. Napközben +1 +5 C fokig emelkedik majd a hőmérséklet, így a hó mindenütt olvadni fog. A keleti országrészben helyenként még kisebb ónos eső előfordulhat.

csütörtök (7:45) – Országos helyzet

Az éjszaka folyamán tovább folytatódott a havazás. A legtöbb hó, ahogy jeleztük is a délnyugati területeken esett, itt helyenként 20-25 cm hó hullott. A Duna-Tisza nyugati felében is néhol 10-15 cm hó hullott, ahogy a Dunántúl  jelentős részén is (az északi sávot leszámítva, ahol néhol még csapadék sem volt).

A keleti országrészben jelenleg is havazik a déli területeken, miközben az Alföld északi részén az eső esik., itt egyelőre nem tudunk adatot mondani, mert délen még vastagszik a hó, és egyelőre bizonytalan a csapadék halmazállapota.

19:10 – Így szakadt a hó a Bakonyban

Az alábbi videófelvételen jól látszik milyen intenzíven havazik Várpalotán. A Bakonyban és Fejér megyében figyelmeztetés van érvényben, mert a szél hordhatja is a havat, és hófúvás is kialakulhat.

19:05 – Balesetek az utakon

Egy kisbusz és egy személyautó ütközött a 4-es főúton Kenderes és Fegyvernek között, teljes útzár van. Az M7-es autópályán Letenye felé a 179-es km-nél egy keresztbe fordult kamion zárja el teljesen a pályát.

19:00 – Ónos eső lehet Északnyugaton is!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Moson, és Komárom-Esztergom megyére is figyelmeztetést adott ki az ónos eső miatt.

17:00 – 20 cm felett?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a Dél-Dunántúl és a Duna-Tisza déli részén akár 20 cm meghaladó hó is hullhat az éjszaka folyamán

16:50 – Horvátország felől jön az utánpótlás

Délnyugat felől még mindig jön a havazás utánpótlása, Horvátország és Szlovénia felől újabb és újabb csapadéktömbök érkeznek az országba, és éjszaka is folytatódni fog a havazás, keleten még marad az ónoseső. A legtöbb hó a Balatontól délre várható

15:10 – félpályán lezárták az M3-as autópályát

14 óra 20 perc körüli időben az M3-as autópálya Budapest irányába vezető oldalának 78-as kilométerszelvényében két személygépkocsi összeütközött. A balesetben személyi sérülés nem történt. A rendőrök félpályás útlezárás mellett helyszínelnek.
Kérjük a gépjárművezetőket, hogy a megváltozott téli útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek! (police.hu)

Szerda (14:10) – Nagypelyhes havazás Dunaújváros mellett

Szerda (14:10) – Balesetek az ónos eső miatt

Szegeden plusz mentőkocsit kellett beállítani a sok kéz és lábtöréses eset miatt. A szakemberek azt javasolják, akinek nincs halaszthatatlan dolga, maradjon otthon (via Délmagyar)

Szerda (14:00) – Délkeleten esik az eső

A déli országrészben már pozitív a hőmérséklet és ennek megfelelően délkeleten Gyula térségében esik az eső. A mostani modellszámítások alapján, azonban estétől itt is havazásban válthat majd a csapadék.

Szerda (12:40) – Már északon is havazik

Jelenleg a Kőszeg-Budapest-Szerencs vonal a havazás északi határa. Az elmúlt órában tovább terjeszkedett a csapadékmező észak felé. Ez a tendencia az elkövetkező órákban is folytatódhat.

Szerda (12:35) – Délnyugaton egyre többfelé vált havazásba az ónoseső

Elsősorban Zala és Somogy megyékben, ahol eddig ónoseső esett, most egyre inkább havazásba vált a csapadék. A nap előrehaladtával egyre inkább a havazás lesz a meghatározó, és az ónos eső területe visszaszorul a Dunántúlról. Késő délután és este már csak a Tiszántúlon és Dél-keleten számíthatunk ónosesőre.

Szerda (12:15) – Északkeleten is lehet ónos eső!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád, Heves, Borsod, megyékre citrom, míg Szabolcs-Szatmár megyére narancssárga figyelmeztetést adott ki az ónos eső miatt

Szerda (12:05) – Így havazik Vas megyében

Videófelvétel a Vas megyei Havazásról.

Szerda (12:00) – Még csak most jön a java!

A modellfutások alapján még a csapadék jelentős része hátravan. A délután második felében érkezik az intenzívebb és a mostaninál is nagyobb területre kiterjedő csapadék. Először a Dunántúlon, majd a középső, és az éjjeli órákban a keleti országrészbe.

Szerda (11:30)  – Frissítettük hótérképünket

A friss modellfutások alapján a hajnalban vártnál több hóra számítunk, így frissítettük hótérképünket. A bizonytalanság jelenleg is igen jelentős!

Szerda (11:00) – Ömlik a hó Pesten

Budapestet is elérte a havazás, míg a dél-pest kerületekben intenzíven havazik, addig Észak-Budán csak hószállingózás van.

Szerda (10:50) – Pest megye is narancssárga

Pest megye is megkapta a narancssárga figyelmeztetést az ónos eső miatt, ahogy Jász-Nagykun, Hajdú és Szabolcs megyék is. A legfrissebb figyelmeztetések veszélyjelzés oldalunkon vagy az OMSZ oldalán követhető.

Szerda (10:50) – Narancssárga figyelmeztetés hófúvás miatt!

Az országos Meteorológiai Szolgálat a mai napra Fejér és Veszprém megyékre citromsárga, a holnapi napra Veszprém megyére narancssárga figyelmeztetést adott ki hófúvás miatt.

Szerda (10:40) – Szakad a hó Hevesben

Jelenleg nagyjából a Nagykanizsa- Nyregyháza vonal mentén havazik. Ettől délre ónoseső esik, északra nincs csapadék. Vannak helyek, így jelenleg Hevesben, ahol közepes intenzitással havazik.  A havazás már elérte a főváros déli peremét is.havazás jászapátiban

Szerda (10:10) – Így néznek ki Pécs utcái

Pécs egyes részein szint lehetetlen a közlekedés az ónos eső miatt (fotó:BAMA)

Szerda (10:05) – Magyar Közút: ne induljunk útnak!

A Magyar Közút rendkívüli sajtóközleményt adott ki, amiben azt kérik, az ónos esők miatt : “Éppen ezért nyomatékosan kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közúton közlekedőket, hogy az ónos esőben érintett területeken lehetőleg ne induljanak útnak!”

Szerda (9:45) – Északabbra jut az ónoseső!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Szekszárd-Nyíregyháza vonalba eső számos kistérségre narancssárga riasztást adott ki az ónos eső miatt. Legyünk nagyon óvatosak az utakon. Korábban itt csak citromsárga figyelmeztetés volt.

 

Korábban írtuk:

Szerdán a déli megyékben tovább folytatódik a csapadékos időjárás, elsősorban ónosesőre kel számítanunk az ország déli felében, de az ország középső harmadában inkább már havazásra kell számítani.

Délnyugat felől több hullámban érkezik a csapadék, így csak rövid csapadékmentes időszakokra számíthatunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya, Tolna, Bács, Csongrád, Békés, Somogy megyékre narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki, az ettől északabbra fekvő megyékben citromsárga figyelmeztetés él az ónos eső miatt.

Jön a havazás!

A délutáni órákban aztán az ónoseső egyre többfelé vált át havazásba, és a csapadék sávja is egyre északabbra hatol. A mostani számítások szerint csak az ország északnyugati csücskén nem várható havazás, nagyjából a Szombathely-Győr vonaltól északra, valamint az északkeleti országrészben.

Jelentősebb havazás a Dunántúl többi részén, valamint a középső területeken várható. Az este, éjszaka folyamán aztán délen is egyre többfelé vált át az ónoseső havazásba, így már ott is havazásra kell számítani, a szerda éjjeli, és a csütörtök délelőtti órákban.

A déli megyékben a mostani számítások szerint 5-10 cm hó várható, de ha a lehűlés hamarabb következik be nem zárható ki 15 cm friss hóréteg sem.

Észak felé csökken a csapadék mennyisége, ellenben az mind hó formájában hull majd. A Dunántúli megyékben 5 cm várható, a Dunától keletre, észak felé csökkenő mennyiségben lepel- 5 cm hó várható. A fenti hótérképünkben igen sok a bizonytalanság, a valóban lehulló hó mennyiség ettől eltérhet!

Közlekedési nehézségek

A déli megyékben az éjszaka és reggel hullott ónos eső közlekedési nehézségeket okoz. Baranya megyében reggel fél nyolcig kamionstop volt érvényben a csúszós utak miatt. A Bama értesülései szerint Pécsett vannak olyan településrészek, ahol sem a járdán, sem az utakon nem lehet közlekedni, a gyerekek nem tudnak iskolába menni.

Szegeden az utak járhatóak, de több koccanásos baleset történt, a járdák azonban nagyon síkosak.
Az időjárás miatt ideiglenesen lezárták a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára a drávaszabolcsi, a beremendi és az udvari határátkelőket. Horvátország felé az érintett járművek csak Lentinél léphetik át az országhatárt.

Átmeneti csapadékszünet csütörtökön

Csütörtökön a reggeli órákban még keleten lehet havazás, majd átmeneti csapadékszünet következik, de estétől nyugat felől újra várható, vegyes halmazállapotú csapadék. Ezt követően felmelegedés várható, hétvégén, vasárnaptól sok csapadékkal.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.