A hétvégén durván ránk tör a tél!

első hó

Drasztikus hidegfront vet véget a tavaszias novembernek. Rengeteg csapadékkal érkezik az a ciklon, ami lehűlést hoz, és már hózáporokra is készülhetünk.

Rengeteg csapadék, hidegfront, hózáporok!

Csütörtökig marad a kissé párás, de alapvetően napos időjárás, nappal akár 10-18 C fokos csúcshőmérsékletekkel. Pénteken azonban alapvetően megváltozik az időjárás képe.

Ekkor ér el bennünket annak a ciklonnak a melegfrontja, aminek hatására pénteken észak felől elkezd beborulni az ég, és főként északon várható eső, zápor, délen még csak elszórtan lehet csapadék. A hőmérséklet ekkor még enyhe lesz, 10-15 C fokokat mérhetünk

Szombaton aztán megérkezik a ciklon hidegfrontja is. Országos esőre készülhetünk, a legtöbb csapadék a délnyugati országrészben várható, itt akár területi átlagban 30 mm csapadék is hullhat, de másutt is jelentős csapadékra számíthatunk.
A hidegfront betörése során, a szél északira fordul és megerősödik, a Dunántúlon viharos széllökések is lesznek. A hidegfront erősségét jól mutatja, hogy napközben a hőmérséklet inkább csökkenni, mintsem növekedni fog. Ahogy a hideg levegő elárasztja az országot, a nyugati országrészben, az esőzést a magasabban fekvő területeken felválthatja a havaseső, havazás. Napközben 5-12 C fok várható.

Vasárnap már csökken a csapadékhajlam, lassan vékonyodik, majd szakadozik a felhőzet. A hegyekben és a nyugati országrészben ugyanakkor futó záporok, hózáporok még előfordulhatnak. Vasárnap napközben már csak 2-6 C fok körül alakulnak a nappali csúcshőmérsékletek.

Hétfőn hasonló időjárásra számíthatunk, változó felhőzettel és futó záporokkal, hózáporokkal. Ismét megjelennek a hajnali fagyok -5 +2 C fok várható hajnalban, napközben +3 +8 C fok valószínű. Megmaradó hó síkvidéken egyelőre nem valószínű.

Jön a síkvidéki hó?

A jövő héten is marad az átlagosnál hidegebb időjárás, az eddigi délies, nyugatias áramlás alapvetően átalakul. Az Atlanti-óceánon egy erős anticiklon épül ki, és ennek nyomán térségünkben meridionális áramlás lesz a jellemző, ami azt jelenti, hogy északról sarkvidéki eredetű légtömegek érkeznek, míg az enyhébb nyugati légtömegek nem érik el hazánkat. Nem zárható ki, hogy a jövő hét végén akár síkvidéken is havazzon, de még ennek kapcsán nagyon jelentős a bizony.

Az alábbi grafikonon az látszik, hogy a magasban, mintegy 1500 méteren az elkövetkező napokban hogyan esik vissza a hőmérséklet a +10 C fokról közel -10 C fokra. Az is látszik, hogy hosszú távon marad az átlagosnál hidegebb idő. A sokféle vonal a különböző modellfutásokat mutatja, az erősebb fehér vonal, azok átlaga.

fáklya GFS

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.