Többfelé fagyott, 20 cm hó esett tőlünk délre!

Szerbia havazás

Magyarországon sokfelé volt talaj menti fagy, a Bükkben -4 C fokot mértek. Szerbiában 20 cm hó is hullott lakott területeken.

Megérkeztek a fagyosszentek, és hűek maradtak nevükhöz. Az ország több pontján is volt talaj menti fagy. A leghidegebbet a metnet amatőr meteorológusai mérték, akik a Bükk-fennsík töbörjeiben -4 C fokos fagyot mértek.

A Bükk fennsík, és annak mészkő mélyedései a töbrök legendásan hideg helyek, speciális mikroklímával. Itt még nyáron is előfordulnak fagyok. De nem csak itt volt fagy ma reggel Magyarországon. Az Északi-középhegység több fagyzugában is mértek talajmenti fagyot. Szerencsére az országos fagy nem volt.

Nova város

Kép forrása: Tetovasot

De Szerbiában még ennél is hidegebb van. A Magyar Szó beszámolója szerint a dél-szerbiai Nova Varos városában több centi hó hullott, és a gazdák a termésüket féltik. A város a tengerszint felett 100 méter magasságban helyezkedik el, ennek köszönheti a májusi havazást. Néhány falu még ennél is magasabban fekszik, ott a hétvége során 20 cm hó is hullott.

Ezen a vidéken egyébként nem ritka a májusi hó. Tavaly május 15-én 25 cm havat mértek a városban, és az idősek visszaemlékezései szerint július kivételével minden hónapban volt már hó a városban.

Idehaza egyelőre maradnak a hideg hajnalok, és az átlagosnál kissé hűvösebb nappalok, de jó hír, hogy napról napra melegszik majd a levegő hőmérséklete és a hétvégén már átlag körüli 23-27 C fokokat is mérhetünk majd. Szinte minden nap több órás napsütésben lesz részünk, de a délutáni órákban kialakulhatnak elszórtan záporok-zivatarok, de jelentős országos eső nem várható a héten.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.