Görögország időjárása

Görögország időjárás Görögország időjárása

Görögország klasszikus mediterrán ország ennek megfelelő éghajlattal. Ugyanakkor az ország időjárását a domborzat is alakítja, így a mediterrán éghajlat mellett megjelennek a magashegységi éghajlat jellemezői, míg az ország északi és keleti felében már a kontinentális hatás erősödik.

Bővebb információ a Görögországi nyaralóhelyekről, az ott jellemző időjárási sajátosságokról, utazási információk a Startutazás oldalán.

A mediterrán Görögország

A klasszikus mediterrán időjárás elsősorban a partvidéki területekre jellemző. Sajátossága a forró, csapadékmentes nyár és az enyhe, csapadékos tél. A nyári hónapok középhőmérséklete 25 C fok körül alakul, az időjárás jellegzetessége a felhőmentes, száraz időjárás. Görögországban a nyári hónapokban leszálló légmozgások uralkodnak, amelyek stabil, csapadékmentes időjárást biztosítanak. Ugyanakkor még a nyári időszakban is be-betörnek a mérsékeltövi ciklonok az országba, de ezek meglehetősen ritkák és legfeljebb egy-két napos kisebb lehűlést eredményeznek. A nyári időjárás csapadéka záporok és zivatarok formájában hull le elsősorban. Ettől eltekintve azonban a nyár alapvetően száraz és az időjárás sokkal kiszámíthatóbb, mint a hazai. A csapadékos időszak a téli félévben kezdődik, ekkor hull le az éves csapadék meghatározó része. A csapadék mennyiségét nagyban befolyásolja a fekvés és a domborzat. Emiatt a legtöbb csapadék az ország nyugati, északnyugati felében hull le, akár éves szinten 1000 milliméter is, míg kelet felé haladva folyamatosan csökken a csapadék mennyisége, egészen 350 milliméterig. Hasonló eloszlás figyelhető meg felfelé haladva, minél magasabban járunk, annál több csapadék hull le. Az ország legmagasabb területein pedig már a magashegységi éghajlat jellemezői is megfigyelhetőek.

A tengervíz hőmérséklete már áprilistól 20-24 C fok fölé emelkedik, és ez a hőmérséklet kitart illetve tovább emelkedik egészen novemberig. A levegő hőmérséklete a nyári hónapokban 30 C fok fölött alakul, a legmelegebb hónapokban rendszeres a 35 C fokos hőség, de ez a déli görög szigeteken akár 40 C fokig is emelkedhet. A hőséget csupán a meltéminek nevezett hűvös szellő teszi elviselhetővé, ám a nyár végén megerősödik a déli meleg szél a livas, amely még elviselhetetlenebbé teszi a meleget.
Ha nem csak napozni és strandolni szeretnénk, akkor a március-május közötti időszak időjárása kínálja a legmegfelelőbb feltételeket. A strandolásra is inkább a május-június és a szeptember a legideálisabb hónapok, mert ekkor a hőség nem annyira erős.

A hegyvidéki Görögország

Noha az ország alapvetően mediterrán éghajlattal rendelkezik, a 2000 méter fölé magasodó területein, így a Pindosz hegységben már magashegységi éghajlat uralkodik, télen hóval, nyáron gyakori zivatarokkal. A Karpenisi sícentrum az egyik legnépszerűbb célpontja a téli sportok szerelmeseinek.

Átmeneti kontinentális és mediterrán éghajlatú területek

Az ország észak, északkeleti részén már egyre erősödnek a kontinentális éghajlat jellemzői, ezért ez a terület már átmeneti éghajlattal jellemezhető. A tél erősebb, nem ritkák a hidegbetörések, és több alkalommal hull hó is. A nyarak nem melegebbek a déli területekénél, de lényegesen gyakoribbak a nyári viharok és zivatarok. A napsütéses órák száma pedig kevesebb, mint a déli területeken. Itt mérték az eddigi leghidegebb hőmérsékletet is -27,8 C fokot, míg a legmelegebb 48 C fok volt, amely egyben Európa rekord is.