Sajtóközlemény az új meteorológiai törvényről

Az Esőtánc.hu meteorológiai portál rendkívül aggályosnak tartja a sajtóban megjelent híreket az új meteorológiai törvényről. A hírek alapján az új jogszabály felszámolhatja a zömében hazai mikro- és kisvállalkozások által üzemeltetett meteorológia portálokat, gátolja az innovációt és nemet mond a szabad versenyre, olyan indokok alapján, amely meglátásunk szerint nem állják meg a helyüket. Az alternatív időjárási oldalakat napi szinten látogató százezrek jól mutatják a lakossági igényt a sokszínű időjárás előrejelzésre, amit eltörölne egy állami monopólium.

Rendkívül visszás, ahogy a törvény előkészítése és kommunikációja zajlik, és amely negatív színben tünteti fel a magán meteorológiai társaságokat. Nehezen értelmezhetők Illés Zoltán államtitkár szavai, mely szerint az új törvény „nem támogatja, hogy a magánmeteorológiai társaságok elemzéseket készítsenek”. A legtöbb esetben az internetes meteorológiai portálok, így honlapunk sem használ fel olyan adatokat, melyet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) gyűjt vagy állít elő, leszámítva a közérdekű adatokat, ám ezek sem képezik lényegi részét oldalunknak. Furcsának tartjuk azt is, hogy a kommunikáció negatív színben tünteti fel az alternatív időjárási előrejelzéseket és, hogy a jogalkotásból – egyelőre – hiányzik a társadalmi egyeztetés.

Az Esőtánc.hu időjárás előrejelzése a szabadon felhasználható nemzetközi GFS (Global Forecast System) numerikus előrejelző modell alapján készül, amelyet az amerikai NOAA, az Egyesült Államok nemzeti óceán és légkörkutató intézete futtat. Nincs tehát szó arról, hogy kizárólag az OMSZ előrejelzéseit használnák fel a magántársaságok. Valójában az interneten számos nemzetközi intézet szabadon elérhetővé teszi olykor nagyfelbontású modellfutásainak eredményét, amelyből igen jó minőségű előrejelzés készíthető a szerzői jogok tiszteletben tartásával (GFS, UKMO, WRF, UKMO, JMA, stb.). Éppen a nemzetközi intézetek nyitottságának és felkészültségének köszönhetően nem lehet állami monopólium az időjárás előrejelzés, hiszen ezt az interneten elérhető modellek lehetetlenné teszik. Jellemző, hogy számos nemzetközi médiaszolgáltató, így a BBC, vagy a Yahoo is ad ki Magyarországra vonatkozó előrejelzést. Az idehaza időjárás előrejelzéssel foglalkozó társaságok jelentős része kis- és mikrovállalkozó, sok esetben amatőr meteorológiai oldalakról, és szinte minden esetben hazai vállalkozásokról van szó, amelyek működését a törvénytervezet ellehetetlenítené. Ezzel pedig a keresőmotorokban az OMSZ-nek új vetélytársai támadnának, éspedig a külföldi médiaszolgáltatók és vállalatok által üzemeltetett időjárási oldalak.
A szabad piac ilyen jellegű korlátozását azért is tartjuk aggályosnak, mert a hazai, sokszor hobbioldalakból kinőtt internetes meteorológiai portálok és az itt zajló fejlesztések nagymértékben javították az időjárás előrejelzések színvonalát egyedi vizuális megoldásaikkal, speciális szakterületi előrejelzéseikkel. Oldalunkon igen népszerű például a térképes csapadék előrejelzés, amely igen nagy megbízhatóságú.
A szabad piaci verseny hiányában az innováció a jövőben gyengülni fog, és ez nem szolgálja a meteorológia érdekeit, sem a lakossági igényeket. Az OMSZ céljait és feladatait támogatjuk, de a monopólium bevezetése nem szolgálja a szervezet érdekeit sem.
Érdemes megjegyezni, hogy az amatőr oldalak igen kiterjedt – szintén amatőr – meteorológiai észlelőhálózat is kialakítottak, amely számos olyan időjárási eseményt tudott rögzíteni, amelyre az OMSZ kis lefedettségű észlelőhálózata nem alkalmas. Jó példa erre a hazai tuba és tornádóészlelések, amely jelenségek korábban szinte láthatatlanok voltak, éppen az OMSZ ritka állomáshálózata miatt.
Az Esőtánc meteorológiai portál, mint amatőr időjárási oldal, nem használja fel az OMSZ adatait a közérdekű adatokon kívül, és nem értékesíti harmadik félnek sem előrejelzéseket. A továbbiakban is a jogszabályoknak megfelelően kívánunk működni, és ezért is reméljük, hogy az új meteorológiai törvény olyan szellemben készül, amely továbbra is segíti az innovációt, tiszteletben tartja a szabad verseny elvét, és segíti a lakosság széleskörű tájékoztatását.

Kiadva, 2012-10-26 20:10
Esőtánc.hu
Bővebb információ: Szuhi Attila, alapító-tulajdonos
Tel.: 30/563-7749

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 […]

TELJES CIKK | február 19.

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, […]

TELJES CIKK | február 12.

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több […]

TELJES CIKK | január 23.