Mínusz 20 C fok alatt a minimum hőmérséklet.

töbör bükk

Ahogy ígértük megérkezett ÉK felől a sarkvidéki hideg levegő. Tovább folytatódik a lehűlés.

Ma reggel az északkeleti országrészben több településen is -15 C fokos hőmérsékletet mértek a hajnali órákban. Különösen a fagyzugos területeken volt hideg, itt szinte mindenütt -10 C fok alatt alakult a hajnali hőmérséklet. Sőt a metnet észlelői a Bükki töbrökben (ezek a mészkőben elhelyezkedő mélyedések) -21 C fokot is mértek.

A bükk fennsík töbörjei legendás mikroklímával rendelkeznek. Az amúgy is nagy magasságban 800 méteren elhelyezkedő bükk fennsíkon, a mészkő által kialakított természetes mélyedésekben megül a hideg levegő, így az ország leghidegebb területei ezek, ahol nyaranta is nem ritkán fagyokat mérnek.

Az ország többi területén sem volt meleg általában -7 -10 C fok körül alakult a minimum hőmérséklet a reggeli órákban.

A szilveszterre virradó hajnalon még hidegebb lesz, és újév első óráiban is kemény hidegekre számíthatunk. Többfelé elérhetjük a -17 C fokos minimumhőmérsékletet, de könnyen elképzelhető, hogy a fagyzugokban -20 C fok alá is csökken a hőmérséklet. Ez annak köszönhető, hogy az esti órákra mérséklődik a szél, ami eddig gátja volt a további lehűlésnek. Kevesebb lesz a felhő is felettünk így tovább zuhannak majd a reggeli hőmérsékletek.

Egy héttel ezelőtt, kedden még napi maximumrekord dőlt meg Budapesten, akkor 12,4 C fokot mértek. A bükki töbrökben (nem hivatalosan) ma -21,3 C fokot mértek, így egy hét alatt 33,7 C okot csökkent a hőmérséklet, és az elkövetkező napokban még tovább csökkenhet a minimumhőmérséklet.

Bár ma és holnap jelentős havazásra nem kell számítanunk a megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan kisebb hózápor kialakulhat még a mai nap során.

Az újév első napján aztán a magasban melegedés kezdődik, de ez nem lesz tartós. A hétvégén újabb csapadékra van kilátás, aminek a halmazállapota egyelőre még bizonytalan.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.