Holnap visszatér a tél!

KIEMELT – Mi várható?

Dél felől egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, miközben ÉNY felől sarkvidéki eredetű hideg levegő tör be az országba. A hideg levegő beáramlása szerda éjjel kezdődik. Csütörtök délelőtt a Dunántúlon már havazás várható. a közéső országrészben kora délelőtt, míg keleten este vált át az eső, hóba. A halmazállapotváltás előtt sokfelé lesz jelentős eső is.
A hidegbetörést nagyon erős szél kíséri. A Bakonyban akár 100 km/órás szél is várható, de másutt is erősek lesznek a széllökések. A lehulló hó vastagsága nagyon bizonytalan 5-15 cm hóra számítunk.
Pénteken is lesz havazás, elsősorban a középső és keleti országrészben. Az erős szél miatt hófúvásokra is számítani kell.
Vasárnaptól már felmelegedés kezdődik és a jövő héten visszatér a tavasz

Mikor lesz vége?

A havazás várhatóan késő estig eltart a keleti megyékben, a főváros térségében délután szűnhet meg a havazás. A szél egész nap erős marad, a viharos széllökések a délutáni óráktól mérséklődhetnek, de a havat a szél továbbra is hordani fogja. A legtöbb hó még a keleti megyékben várható, mintegy 10 cm friss hóréteg hullhat az éjféli órákig. A középső országrsézben még lepel-5 cm várható. A felhzet felszakadozása nyugaton már a délután-esti órákban elkezdődik. Kora reggelre éppen emiatt helyenként igen hideg lesz, akár -10 C fok alá is súllyedhet a hőmérő higanyszála, a szél mérséklődése után, keleten enyhébek lesznek a hajnalok.
Vasárnap csökken a felhőzet és több órás napsütés várható, fagypont közeli hőmérséklettel, legfeljebb futó hózápor lehet csak. A hajnalok nagyon hidegek lesznek -15 -5 C fok várható. A délutáni óráktól délről enyhülés kezdődik.
Hétfőn beborul az ég és délnyugat felől újabb csapadék érkezik, ezúttal már eső formájában, napközben +3 +8 C fok várható. Fokozatosan visszatér a tavasz.

Százezren áram nélkül

Mintegy százezer ember van még mindig áram nélkül Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, de Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is vannak meghibásodások. Az áramellátási problémákat a viharos erejű szél, a jegesedés, fakidőlések okozzák. A hibaelhárítást nehezíti, hogy az utak rendkívül nehezen járhatók, az oszlopokon, vezetékeken vastag jégréteg rakódott le, és az erős szél miatt a közműcég szakemberei nehezen tudnak az oszlopokra mászni.
A tiszántúli régióban csütörtök éjjeltől szünetel vagy akadozik az áramellátás, és reggelre további üzemzavarok alakultak ki.

Senki ne induljon útnak!

150 út járhatatlan és több ezer autós rekedt a utakon. a legkritikusabb a helyzet Fejér megyében, ahol méteres torlaszokat emelt a hó, de a Zalaegerszeg-Miskolc vonal mentén sehol sem érdemes útra kellni, ahogy az ország többi részén sem javasolt. Nem a hó vastagsága a fő probléma, hanem hogy a hó magas torlaszokat emel.Az autópályákon is kritikus a helyzet az M1 és M7-es utak töb helyen járhatatlanok.

Helyzetjelentés és kilátások

A Dunántúl jelentős részén már havazik, a nyugati felén pedig már fehér a táj, lepel-2 cm megmaradó hó hullott ezidáig. A széllökések a nyugat dunántúlon elérték a 90 km/órás értéket, az Időkép 114 km/órás szélsebességet mért a Balaton partján. Az előrejelzések szerinta a legtöbb csapadék az ország középső és keleti felében várható, de itt igen sok lesz az eső is. A legkevesebb a jelenlegi előrejelzések szerint ÉNY-on várható. A csapadék mennyisége 10-30 mm között alakul.

Nagyor erős lesz a hidegbetörés – szerda, 18:30

Ahogy írtuk szerda éjjel kezdődik a hidegbetörés és rendkívül intenzív lesz. Ritkán fordul elő az, hogy a nappali hőmérséklet alatta marad az éjszakai és hajnali hőmérsékleteknek, pedig holnap ez várható. Míg az éjszakai órákban alig 10 C fok alá hűl a levegő, a hidegbetörés hatására a nyugati megyékben már 0 C fok közelében lesz csak a anappali hőmérséklet. A hideg az esti órákra éri majd ela DK-i határszélt. Az ilyen intenzitású hidegbetörés velejárója a rendkívül erős szél, sokfelé lesz 70-80 km órás széllökés, de a magasabban fekvő helyeken ennéál is erősebb széllökésekkel kell számolni.Az alábbi térkép a mostani és a másfél nap múlva várható hőmérsékleteket mutatja Közép-Európában.

Korábban írtuk

Csütörtökön betör a Kárpát-medencébe a sarkvidéki eredetű hideg levegő, és néhány napra visszatér a tél, havazással, hófúvással és helyenként orkán erejű széllel.Holnap radikálisan megváltozik időjárásunk. Míg szerdán még túlnyomórészt borult, de kora tavaszi időjárásban lesz részünk, addig csütörtökön radikálisan megváltozik időjárásunk képe.Már Európa nyugati részét elöntötte az a hideg levegő, amely hazánkban is a szerda késő esti órákban elkezd beáramlani. A lezúduló hideg levegő hatására, a Földközi –tenger medencéjében egy mediterrán ciklon jött létre, amely a csütörtöki napon éri el hazánkat.

A hideg levegő és a mediterrán ciklon együttesen a téli visszatértét eredményezi.

Csütörtökön a hideg levegő hatására, már csak -1 +4 C fok várható a nyugati határvidéken. A legmelegebb az éjszakai órákban lesz, majd a levegő, napközben erőteljesen hűlni fog. A nyugati megyékben már csütörtökön is havazás kezdődik. A középső országrészben, ahol a hideg levegő később érkezik eleinte eső, majd havaseső várható, ami az esti órákban már havazásba vált át. A fővárosban is a hajnali órákban lesz a legmelegebb és a hőmérséklet napközben folyamatosan hűlni fog. A keleti országrészben csütörtökön szinte végig eső várható, ami csak az esti órákban vált halmazállapotot.

A hideg levegő betörése nem csak lehűléssel, hanem erős széllel is jár majd, sokfelé lesz erős a szél, sőt a Bakony térségében az orkánerejű, akár 100 km/órát meghaladó szélsebesség sem kizárt.

Pénteken tovább folytatódik a lehűlés, napközben mindenütt fagypont körül alakul a hőmérséklet, és már országszerte havazás várható, nagyobb mennyiség már inkább keleten. A havazás mellett marad az erős szél, ezért hófúvások is várhatóak.

Szombaton a felhőzet tovább csökken, ezért a hóval fedett tájakon erős lehűlésre és kemény hajnali fagyokra kell számítani. Napközben is fagypont körül marad a hőmérséklet.

A tél azonban nem lesz tartós, mert vasárnap a kemény hajnali fagyok után déliről ismét melegebb levegő áramlik felénk és a jövő héten visszatér a tavasz.

A front betöréséről az elkövetkező napokban élőben közvetítünk. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.