Hideg, helyenként fagyos reggelek

A vasárnap átrobogó hidegfront meghozta az októberi időjárást, nyomában mintegy 10 C fokkal hűlt le a levegő, és már a ma reggel is igen hideg volt, több helyen mértek 4 C fok alatti hőmérsékletet.

Az elkövetkező napokban is maradnak a hideg reggelek, a szeles helyeken még nem tud igazán lehűlni a levegő, de holnap reggel már sokfelé lesz fagypont közeli a hajnali hőmérséklet. Különösen az északkeleti megyékben kell kemény reggelekre számítani, itt sokfelé lesz talajmenti fagy, és a fagyzugokban ennél is hidegebbre kell számítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Somogy és Zala, valamint Borsod, Szabolcs, Hajdú, Heves, Szolnok, Nógrád és Békés megyékre is kiadta a citromsárga figyelmeztető előrejelzést a várható talajmenti fagyok miatt. Budapesten nem várható fagy és valószínűleg az 1979-es budapesti hidegrekord sem kerül veszélybe. Ekkor -1.3 C fokot mértek.

Szerdán kicsit enyhébbek lesznek a reggelek, de csütörtökön ismét számítani lehet fagyokra a reggeli órákban. A nappalok is hűvösebbek lesznek már, a levegő hőmérséklete már sehol sem éri el majd a 20 C fokot. A hét végéig változóan felhő időnk lesz helyenként több órás napsütéssel és alapvetően száraz időjárással, számottevő csapadékra egyelőre nincs kilátás. A hét végétől azonban a jelenlegi modellfutások alapján ismét csapadékosabbá válik időjárásunk és ezzel együtt a hajnali fagyok is megszűnnek majd.

A hideg reggelek a héten ködöt is hozhatnak, bár nem nagy területen, de kis foltokban és elsősorban az északkeleti országrészben az erős lehűlés miatt foltokban köd is képződhet, azaz hamisítatlan októberi időjárásban lesz részünk a héten.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 […]

TELJES CIKK | február 19.

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, […]

TELJES CIKK | február 12.

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több […]

TELJES CIKK | január 23.