Hétvégén -25 C fok is lehet a hófedte tájakon!

farkasordító hideg

A vártnál is hidegebb lehet, közben 100km/órás széllökéseket is mértek, és többfelé havazott.

100 km/órás széllökések

Megérkezett a lehűlés első hulláma, és a vártnál is zordabb képét mutatja az időjárás. Míg a korábbi modellfutások csak 85 km/órás széllökésekkel számoltak, erre már a mai napon rácáfolt az időjárás, a Bakony magas csúcsain helyenként 100 km/órás széllökések is előfordultak.

A szél az északkeleti megyékben kisebb hófúvásokat is okozott.

Intenzív hózáporok

A vártnál komolyabb hózáporok is kialakultak. Az összeáramlások mentén főként az Alföldön, de lassan a középső országrészben is több helyen intenzív havazás alakult ki. Általában lepel-4 cm friss hóréteg alakult ki az intenzív hózáporokból. Délelőtt a Nyugat-Dunántúlon is kialakult hózápor.

Az alábbi videó Kőszegen készült egy hózáporról

-25 C fok is lehet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint pénteken Nógrád, Szabolcs és Borsod megyékben már -20 C fok alá csökkenhet a hőmérséklet a hajnali órákban. Erre legjobb esély a szélvédettebb északi területeken van. Ezekre a megyékre narancs figyelmeztetés van érvényben, míg a Észak-Alföldi megyékre citromsárga figyelmeztetés lépett érvénybe az extrém hideg miatt. Itt -15 C fokig csökkenhet a hőmérséklet.

És ez még nem a vége a legfrissebb modellfutások alapján a Északi-középhegység szélvédett hófedte területein a hétvégén aká -25 C fokig is sűllyedhet a hőmérséklet. De az országban máshol is hideg lesz. Az Alföldön -15 -20 C fokra van kilátás a leghidegebb órákban, a középső területeken -16 -21, míg a Dunántúlon -15 -18 C fokig csökkenhet a hőmérséklet.

Ráadásul az erős szél miatt lényegesen hűvösebbnek érezzük majd a levegő hőmérsékletét.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.