Fagyveszély!!!

Csütörtökön országszerte talajmenti fagyra van kilátás, de a fagyveszélyesebb helyeken pénteken és szombaton is fagyhat! Érdemes a zöldségeket takarni és a gyümölcsösben is védekezni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az ország egész területére kiadta a fagyveszélyre figyelmeztető előrejelzését. 

A fagyveszélynek leginkább kitett részei az országnak a jelenlegi előrejelzések szerint az ország északi, észak-keleti részei, a magasabban fekvő területek, valamint az Alföld észak-kelti és keleti részei, de másutt is előfordulhat fagy, különösen a fagyveszélyes helyeken (kisebb medencék, völgyek).

Érdemes figyelni a esti időjárási folymatokat. Ha szélcsendes, derült idő van és az esti órákra 3-5 C fok alá csökken a hőmérséklet akkor jó eséllyel fagyni fog az éjszaka során.

Már a szerdai napon is az ország több pontján mértek 0 C fok alatti hőmérsékletet, egyelőre inkább a magasabban fekvő helyeken.

A zöldségeket különösen a babot, burgonyát, paradicsomot, paprikát takarni kell, mert rendkívülérzékenyek a fagyra. Használhatunk takarófóliát, vagy kaszálékot. Sok helyen levágott PET palackkal vagy befőttes üveggel védik a palántákat. A répa, a hagyma, a borsó kisebb fagyot elbír, így ezeknél kevésbé fontos a védekezés.

A gyümölcsfák fagyra legérzékenyebb részei a teljes virágzásban lévő virágrügyek, amelyeknél a mínusz 3-7 fokos fagy már 50%-os fagykárt okoz, valamint a fiatal terméskezdemények a sziromhullást követő 2-3 hétben, amelyek már a mínusz 1-2 fokos hidegben is súlyosan károsodhatnak. 

A gyümölcsösökben füstölni, vagy a kritikus időszakban vizet lehet permetezni, ami csökkenti a fagyveszélyt. 

Füstölés

Az aktív fagyvédelem legrégibb módja a füstölés, amellyel nemcsak a levegőt lehet 1-2 fokkal melegíteni, hanem a kisugárzás is csökkenthető vele. A füstölő kupacot úgy készítik el, hogy egy karó köré éghető anyagot (szalmát venyigét) raknak, majd rá a füstöt szolgáltató nedves levelet, trágyát, vizes szalmát, s végül az egészet földdel takarják. Begyújtás előtt, amikor a léghőmérséklet 1-2 C-fok, kihúzzák a póznát, és az alsó réteget begyújtják. Egy füstölő kupaccal 40-50 m2-es terület védhető meg a fagytól.


Öntözés

A másik közvetett mód a fagyveszély előtti öntözés, amely során a talaj felszínét öntözzük. Mivel a nedves talaj hőtároló és hőszállító-képessége nagyobb, mint a száraz talajé, a felszínéről kisugárzó hő egy részét pótolja. Csak 1-1,5 méteres magasságban hatékony, így csak bogyós ültetvényekben alkalmazható. 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 […]

TELJES CIKK | február 19.

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, […]

TELJES CIKK | február 12.

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több […]

TELJES CIKK | január 23.