Befagy a Duna is?!

Befagy a Duna

Szombaton DNy-on havazás! (péntek, 13:32)

Szombaton DNY-on többfelé várható tartós havazás, amelyből néhány centitől akár 10 cm friss hóréteg is kiakulhat. A friss hóréteg mennyisége ÉK felé folyamatosan csökken. Az ország É-i harmadában legfeljebb hószállingózás lehet. A jelenlegi előrejelzések szerint szerda-csütörtökön táján újabb havazás lehetséges. Olvassa el cikkünket a várható hétvégi havazásról.

 

-25 C fokot mértek DK-en! (csütörtök, 8:56)

Az ország DK-i részén és a Vajdaságban volt a leghidegebb az éjszaka több helyen mértek -20 C fok alatti hőmérsékleteket, sőt a határ közelében -25 C fok is előfordult. A mai napon az OMSZ továbbra is narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki Csongrád, Baranya és Bács-Kiskun megyékre, azaz itt -20 C fok alá süllyedhet az éjszaka folyamán a hőmérséklet.

  {loadposition Google728}

Nagyon hideg lesz éjszaka (szerda, 20:39)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki a déli, és citromsárga figyelmeztetést a középső országrészre: ” Az előttünk álló éjszaka első felében valószínűbb a legalacsonyabb hőmérsékletek kialakulása, amely az északi országrész kivételével -15 fok alatt, míg Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú megye nagyobb részén, illetve Somogy megye keleti részein -20 fok körül vagy alatt várható.” (OMSZ)

A holnapi  napon hasonlóan hideg éjszakákra kell felkészülni!

A mai fiatalok nem emlékezhetnek arra, milyen a befagyott Duna, pedig most jó esély van rá, hogy ez ismét megtörténjen!

A Duna felső szakaszain, már álló jég fedi a folyót, Ausztriában megszűnt a folyóvízi közlekedni, de befagyott a Duna Németországban is és most már Pozsonynál is. A legfrissebb hidrológiai adatok szerint pedig már Rajkánál is álló jég fedi a folyót, és egészen Budapestig erős a jégzajlás. A jövő héten valószínűleg a folyó magyarországi szakaszán is beáll a jég, mert a vízfelület 60-70 százalékát már hétfőn is jégtáblák borították – mondta korábban Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője (írta az Origo). A pillanatnyi jégállapotokról itt tájékozódhat.

 

A Duna befagyása ma már szinte hihetetlennek hat, pedig a történelmi időkben – különösen a középkori kis jégkorszak alatt ez nem is volt ritka jelenség. Történelmi emlékezetünk a tatárjárás idején bekövetkezett befagyásra emlékszik a leginkább, amikor a tatár seregek átjuthattak a Dunántúlra is, de emlékezetes Mátyás királlyá választása is, amelyre szintén a befagyott Dunán került sor.

 

Mikor fagyott be utoljára a Duna?

 

Utoljára 1984-85 telén fagyott be a Duna Budapestnél illetve Mohácsnál. Előtte 1946-47 telén a budapesti szakaszon 83 napig, Mohácsnál 61 napig volt állójég, 1956-57 telén 23 illetve 44 napra, 1962-ben 52 és 37 napra állt be a jég a két városhoz tartozó folyószakaszon.

Hogyan fagy be a folyó?

 

A közhiedelemmel ellentétben nem a víz tetejéről kezd el befagyni a folyó, hanem a part menti lassú folyású területeken, valamint a mederfenéken. Az itt kialakuló jég aztán a felhajtó erő hatására felemelkedik és kialakulnak a felszínen úszó jégtáblák. ezek a felszínen összetapadnak, majd a zátonyoknál, szigeteknél feltorlódhatnak és kialakul az álló jég. ez e jelenség igen veszélyes is lehet, mert a torlódó jéghez újabb-és újabb jégtáblák torlódhatnak és kialakulhat a több méter vastag jégdugó, ami óriási veszélyeket rejt egy gyors hőmérséklet emelkedés esetén, hiszen ilyenkor a vízhozam nő, de ezt a jégdugó feltartja, így alakulhatnak ki a jeges árvizek.

 

A kisebb folyók már régen befagytak

 

A Tisza már korábban befagyott, teljes hosszában, de ez kevésbé ritka jelenség. A kisebb vízfolyások, mint a Zagyva, Kraszna, Rába, Berettyó pedig szinte mind kivétel nélkül befagytak. Helyenként kisebb jégtorlódások is mutatkoznak.

 

Hogyan védekeznek a jég ellen?

 

Jelenleg elsőfokú, jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Tiszán január 31-e, a Dunán pedig február 3-a óta. Másodfokú a készültség a Duna mentén a Dunakiliti gátőrjáráson február 5-étől, és harmadfokú a riasztás a Mosoni-Duna torkolati szakaszára, pontszerűen, a gönyűi kikötő védelme érdekében.

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.