Brutális lehűlés érkezik, nappali fagyokkal!

hidegbetörés

A héten még kitart az enyhe idő, de vasárnap érkezik a sarkvidéki időjárás, hózáporokkal!

A hétvégéig marad az enyhe, de szmogos időjárás. Péntektől kezdve több felhő lesz már felettünk, és ezzel egyidőben kiegyenlítődik a keleti és nyugati országrész között lévő hőmérsékleti különbség is. Számottevő csapadék nem várható, de délnyugaton kisebb esők előfordulhatnak.

Használjuk ki a még enyhe novemberi napokat, mert ezt követően markánsan átalakul időjárásunk!

Vasárnap délutántól aztán radikálisan megváltozik időjárásunk. Skandináviában kialakul egy anticiklon, és ennek peremén, hideg, sarkvidéki levegő érkezik a Kárpát-medencébe.

Eleinte vasárnap sem lesz hideg, enyhe déli szél fúj majd, de a délután-estei órákban a déli szél északi irányba fordul át és gyorsan kezd csökkenni a hőmérséklet. Erőteljes hidegfront érkezik majd, de csak elszórtan várható csapadék, ami a hegyekben már havaseső, hó is lehet.

Az alábbi képen jól látható milyen drasztikusan érkezik meg a hideg levegő és közel 20 C fokot zuhan a hőmérséklet a magasban (felső vonalak: nagyjából 1500 méteren várható hőmérséklet az különböző modellfutások szerint.)

gfs

Hétfőn már nagyon kellemetlen időnk lesz, napközben már csak +2 +6 C fok körül alakul a hőmérséklet, amihez erős, néhol viharos északi szél társul majd. A hőérzetünk sokkal hidegebb lesz, mint, amit a hőmérő mutat majd. Elszórtan hózáporok is kialakulhatnak majd.

Kedden és szerdán már napközben is fagypont körül, néhol az alatt alakul majd a hőmérséklet napközben is, ami az élénk, néha erős északi szél miatt nagyon kellemetlen lesz.

Az éjszakai órákban is országos fagyra készüljünk, hajnalban -8 -3 C fok körül alakulnak a minimumértékek, de a fagyzugokban ennél hidegebb is lehet.

A nagy kérdés, hogy hoz-e havat a lehűlés? A hőmérséklet adott lesz, de számottevő csapadék nem várható, így csak kisebb hózáporokra számíthatunk. December első napjaiban egy felmelegedés körvonalazódik, de ennek mértéke még bizonytalan. Nem zárható ki, hogy a felmelegedés csapadékot, helyenként akár havat is hozhat.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.