Brutális hideg érkezik, havazással – hamarosan jöhet a vörös kód! (ANIMÁCIÓVAL)

hidegbetörés

A tél utolsó napjaiban érkezik az igazi szibériai hideg, több helyen mérhetünk -25 C fok alatti hőmérsékletet is. Lesz havazás és hófúvás is!

Lássuk a részleteket!

Ritka időjárási helyzet

Szibéria felől extrém hideg levegő érkezik Európa, és így a Kárpát-medence felé is. Ma kezdődik a hideg levegő beáramlása, és a számítások szerint március első napjaig biztos kemény téli időjárásra számíthatunk ismétlődő havazásokkal.  A mostani hideg levegő betörését egy különleges időjárási helyzet okozza, ami igen ritkán fordul elő. Normál esetben az Atlanti óceán felől enyhe levegő érkezik, de most itt kialakult egy erős anticiklon, ami gátolja az enyhe légtömegek megérkezését. Helyette keleties lett az áramlás iránya, ami rendkívüli hideg időt hoz a tajgai/tundrai területek felől.

hidegelöntés

A szibériai hideg eléri a Kárpát-medencét forrás: wxcharts.eu

Napról-napra

Szombaton egyre többfelé derül ki az ég és süt ki a nap. Ez már jelzi a szárazabb, de hidegebb levegő beáramlásának kezdetét. Az északi irányból érkező hideg levegőt helyenként összeáramlásokat okozhat, ezért nagyobb eséllyel az ország középső táján hózáporok alakulhatnak ki. Napközben -1 +2 C fokra számíthatunk. Az esti órákban azonban már gyorsan csökken a levegő hőmérséklete.

Vasárnap hajnalban már -8 -15 C fokos hidegre is számítani kell. A szél élénk lesz, néhol erős lökésekkel, így kisebb hófúvásra is számítani lehet. Délen lesz több felhő, itt kisebb hószállíngózás is előfordulhat. Napközben -3 -7 C fokig melegszik a levegő.

Hétfőn hajnalban az északi derült tájakon ismét -10 -15 C fokos hideg lesz, a déli már felhősebb területeken ennél néhány fokkal enyhébb lesz a hajnal. Napközben egyre többfelé borul be az ég és főként délen kell egyre többfelé havazással számolni.

Kedden a déli országrészben, különösen délkeleten kell havazással számolni, maradnak az extrém  hideg hajnalok, és napközben is csak -5 -10 C fokra számíthatunk.

Szerdától csökken a felhőzet és ezzel együtt tovább fokozódik a hideg. A szélvédett, fagyzugós, havas területeken -25 -30 C fok is lehet, de országszerte -12 -18 C fokos hidegre kell majd számítani.

A mostani számítások szerint a március újabb kemény havazással indul, majd enyhülés várható.

Vörös figyelmeztetés

A jövő héten számos megyére figyelmeztetés várható az extrém hideg miatt, több megyére akár a vörös figyelmeztetést is kiadhatja majd az Országos Meteorológiai Szolgálat, ami azt jelenti, hogy -25 C fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Készüljünk fel az extrém, és legalább egy hétig tartó hidegre.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.