A rendkívüli hidegre figyelmeztet a katasztrófavédelem -20 C fok jön!

extrém hideg

Extrém hideg napok következnek, sarkvidéki levegő érkezik, lesz ahol nappal -10 C fok lesz a csúcshőmérséklet, hajnalban -20 C fok alá is süllyedhet a levegő hőmérséklete.

A mai elszórt havazást követően észak felől sarkvidéki eredetű hideg levegő érkezik. Napról-napra egyre hidegebb lesz, szombaton éri el a hőmérséklet a mélypontját. Lássuk a részleteket!

Sarkvidéki hideg érkezik

Csütörtökön felszakadozik a felhőzet, de egy összeáramlásnak köszönhetően az ország középső tájain kisebb havazás, hózápor előfordulhat, és itt lepel -2 cm friss hó is hullhat. Közben északi irányba fordul a szél és eleinte a Dunántúlon, majd a keleti tájakon is megerősödik, majd viharos lökésekre is számolni lehet. A Dunántúlon 70-85 km/órás, míg keleten, elsősorban a Tiszántúlon 70 km/órás széllökésekre kell számítani.

Még nem lesz igazán hideg. Hajnalban -7 -1, napközben -2 +2 C fok körül alakul a csúcshőmérséklet, de az erős szél miatt ezt jóval hidegebbnek érezzük majd.

Pénteken tovább folytatódik a sarkvidéki levegő beáramlása. A felhőátvonulásokból szórványosan lehet hózápor, de a meghatározó a viharos erejű szél lesz. Már napközben is csak -10 -3 C fokot mérhetünk, hajnalban pedig -15 -7 C fokra számíthatunk. A leghidegebb a derült, de szélvédett és hóval fedett tájakon lesz. Jó eséllyel Nógrád megyében számíthatunk a leghidegebb éjszakákra.

Figyelmeztet a Katasztrófavédelem

Az extrém hideg miatt több szervezet is figyelmeztetést adott ki. A Katasztrófavédelem közleményt adott ki a rendkívüli hideg miatt. A közleményben felhívják a figyelmet, hogy fennakadások lehetnek a közműszolgáltatásokban az esetleges meghibásodások miatt és a közlekedésben is fennakadásokra kell számítani. Külön felhívják a figyelmet, hogy:

„Csak a téli időjárási körülményeknek felkészített gépjárművel tanácsos útnak indulni és érdemes a megszokottnál több üzemanyagot tankolni.”

A Katasztrófavédelem mellett az osztrák ORf is arra figyelmeztet, hogy utoljára 5 éve volt hasonlóan erős hidegbetörés Ausztriában.

Szombaton lesz a leghidegebb

A hideg szombaton éri el csúcspontját. Ekkor a fagyzugos területeken -20 C fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála, de országszerte -10 C fok alatti hőmérsékletekre készülhetünk. Napközben -11 -4 C fokra számíthatunk. A szél továbbra is élénk marad, erős lökésekkel, ami miatt extrém hidegnek érezzük majd a levegőt. Élénk szél mellett egy -10 C fokos hideget testünk -20 C fokként érzékel.

Az alábbi táblázaton látható, hogy adott hőmérséklet és szél mellett, hány fokos a hőérzetünk.Egy példa -10 C fok és 30 km/órás szél mellett a hőérzet -19,5 C fok.

hőérzet szél mellett

Vasárnaptól enyhülés, csapadékkal

Vasárnaptól lassú enyhülés veszi majd kezdetét, de ezzel együtt csapadékosabbra is fordul az időjárásunk. Egyelőre sok bizonytalanság mellett újabb havazásokra van kilátás.

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.