Esztergom időjárás előrejelzés

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 23. 

Visszatér a tél!

Szibériai eredetű hideg érkezik, havazással, hófúvással!

Kiadta: Szuhi Attila (ma:08:39)

hirdetés

15 napos időjárás előrejelzés - Esztergom

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 23. 

Mai és holnapi időjárás - Esztergom

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 23. 

Esztergom részletes mai és holnapi időjárása

Időjárási rekordok

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 23. 

hirdetés

hirdetés

Esztergom éghajlati sajátosságai

A Duna jobb partján, Komárom-Esztergom megyében található város a Pilis-hegység lábainál terül el. Éghajlatában a nedves kontinentális jellemvonások az uralkodók, de a megye egyes területei között mind hőmérséklet, mind csapadék szempontjából jelentős eltérések mutatkozhatnak, főként a domborzati viszonyok függvényében. Ennek következtében a hegyvidéki területeken alacsonyabbak az átlaghőmérsékletek és jóval több a csapadék is, míg síkvidéken szárazabb és melegebb időre lehet számítani.

Hőmérsékleti adatok

Esztergom évi középhőmérséklete átlagosan 10,5 fok, ami megfelel az országos átlagnak. Akárcsak a csapadékmennyiség, ami 600 mm körül mozog – síkvidéken ennél kevesebb, 540 mm, hegyvidéken több -, valamint a napsütéses órák száma, ami évente átlagosan 2000. Esztergomra a meleg nyarak és a hideg telek jellemzőek, a legtöbb csapadék pedig nyár elején hull a városra. Esztergomban a legmagasabbra júliusban és augusztusban kúszik fel a hőmérő higanyszála, ekkor az átlagos hőmérsékletek 20-21 fok körül mozognak. Az év leghidegebb hónapja a január, amikor átlagosan -0,5 fokra lehet számítani, míg a várható minimum hőmérséklet ebben a hónapban -5 fok.

Csapadékadatok Esztergomban

A június és a július Esztergomban a legcsapadékosabb hónapok. Júniusban 14, júliusban 13 esős napra készülhetnek a városlakók, kb. 77 és 81 mm-nyi csapadékkal. Az év legszárazabb hónapja a január 20 mm-nél kevesebb csapadékkal, ugyanakkor februárban esik a legkevesebbszer a hó vagy az eső, mindössze 9 csapadékos nap fordul elő átlagosan.

Uralkodó szélirány

A városban az uralkodó szélirány az ÉNY-i. A statisztikák szerint a legerősebb szelek januárban és decemberben fújnak (5,28 és 5,20 m/s), míg a leggyengébb szelekre májusban lehet számítani, amikor a mérési adatok szerint átlagosan 3,99 m/s a szél sebessége.

Szélsőséges időjárás Esztergomban

A város időjárásáról nem mondható el, hogy sok szélsőséget produkálna, de a meteorológiai adatok mérésének kezdete óta itt is regisztráltak néhány kiugró értéket. 1992. augusztus 20-án az országban Esztergom volt a legmelegebb város, ekkor 39,5 fokot mértek. Melegrekord kapcsolódik egy téli naphoz is, 1993. január 25-éhez, amikor 15 fokos hőmérsékletben hirtelen a télből a tavaszba érkeztek az esztergomiak. 1995-ben szintén sikerült egy évszakot ugrani, amikor április 23-án júliusi kánikulát idéző 30,6 fokot regisztráltak a városban.

Komárom-Esztergom megye történetének legnagyobb felhőszakadása 1953. június 9-én csapott le Dad térségére. Az Esztergomtól 65 km-re fekvő településen egy nap leforgása alatt 260 mm csapadék hullott, azaz három átlagos július csapadékmennyisége zúdult a városra.

Árvizek Esztergomban

Esztergom történelmének legsúlyosabb természeti katasztrófája az 1838-as árvíz volt, ami a város épületeinek 70%-át romba döntötte. A rendkívüli mennyiségű hó tavaszi olvadása során a Duna kilépett medréből és március 6-án elöntötte az egész várost. Az árral az esztergomiak 9 napon át küzdöttek. A rettenetes árvíz emlékét őrző táblákat a város számos épületén megtaláljuk.
2013 júniusában a Duna vízszintje 100 éves rekordot döntött, Esztergomnál 813, Komáromnál 845 cm-en tetőzött. Katonák és önkéntesek több mint ezren dolgoztak a gátak építésén, melyekhez több százezer homokzsákot használtak fel. Esztergom városából félszáz embert embert kellett kitelepíteni az árvíz elől.