Rengeteg eső jön, a hegyekben havazással

szél és eső

Narancssárga figyelmeztetés, egyhavi csapadék, viharos szél, napközben csökkenő hőmérséklet, országos eső a hegyekben havazással! Ez vár ránk szerdán!

Kedden még tavaszias időben lesz részünk, hosszabb-rövidebb időre még a nap is kisüthet és csak eleinte lehet kisebb záporeső. Szokatlanul meleg lesz, 10-17 C fok körül alakulnak majd a hőmérsékletek. A szél a Dunántúlon azonban továbbra is erős marad, ezért itt a hőérzet alacsonyabb lehet.

Jön az eső!

Kedden estétől nyugat felől elkezd aztán megvastagodni a felhőzet, és az éjszaka folyamán a nyugati országrészen elered az eső. Egy mediterrán ciklon érkezik, és országos esőt hoz.

Szerdán aztán tovább folytatódik a csapadékos időjárás. A legtöbb eső a nyugati és középső országrészben várható, ott 20-30 mm, sőt akár egy havi csapadék is lehullhat. Lesznek intenzív záporesőt időző időszakok is, sőt, az sincs kizárva, hogy a délnyugati megyékben egy-egy gyenge zivatar is kialakuljon.

Bár nyugaton lesz a legtöbb csapadék keleten kis kiadós esőre számíthatunk. Az országos meteorológiai Szolgálat Pest, Nógrád és Komárom megyékre narancssárga figyelmeztetést adott ki a várható jelentős csapadék miatt, de a délkeleti megyéket leszámítva másutt is citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Napközben a déli szél északnyugati irányba fordul majd, és még tovább erősödik. Az északnyugati megyékben akár 80-90 km viharos erejű széllökésekre is számítani kell.

Jön a hó?

A ciklon hidegfrontja a délutáni órákban eléri a nyugati országrész, és a magasabban fekvő területeken az esőzés, havasesőbe, majd havazásba vált át. Nem zárható ki, hogy a síkvidéki területeken is lesz havazás, de megmaradó hóra ne számítsunk.

Kétarcú lesz a hőmérséklet is. A szerdai nap során a nyugati megyékben reggel lesz a legenyhébb az idő, és napközben hűlni fog a levegő hőmérséklete. Ez igen szokatlan, lesz ahol 7-8 C fokról 3-4 C fokra esik vissza a hőmérséklet. Keleten még marad a 10 C fok körüli enyhe időjárás.

Átmeneti csapadékszünet

Csütörtök reggelre lassan mindenütt megszűnik a csapadék, és rövid időre a nap is előbukkanhat. Fokozatosan mérséklődik a szél is. Bár visszaesik a hőmérséklet, nem lesz hideg +6 +9 C fokra számíthatunk napközben.
Pénteken csak elszórtan várható kisebb csapadék, majd a hétvégén ismét esősnek ígérkezik, ismét kiadós csapadék várható.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 […]

TELJES CIKK | február 19.

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, […]

TELJES CIKK | február 12.

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több […]

TELJES CIKK | január 23.