Özönvízszerű eső, citromsárga figyelmeztetés az esők miatt!

heves esőzések

Felhőszakadás miatt öt megye kivételével az egész országra citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Lesz ahol 60 mm csapadék is hullhat!

Korábbi cikkünkben már jeleztük, hogy csapadékos hét áll előttünk. Eddig csak regionálisan volt jelentős eső, holnap azonban országos esőre kell készülnünk.

Csütörtök reggel a Dunántúl nagyobb felé már esőre ébredhetünk. Napközben a csapadék fokozatosan halad majd északkelet felé. A reggeli első csapadékhullámot egy lényegesen kiterjedtebb csapadékmező követi majd, és délutánra az északkeleti országrész kivételével mindenütt komoly esőzésre kell készülni. A Nyírségben csak az esti órákban ered majd el az eső.

A tartós eső mellett beágyazott záporok és zivatarok is előfordulnak majd. Az ezekkel érintett térségekben 24 óra alatt akár 50-60 mm csapadék is hullhat, de másutt is jelentős csapadékra van kilátás.

Országos átlagban 10-30 mm körüli csapadékra számíthatunk. A több csapadék nyugaton lesz, de keleten is jelentős 10-20 m csapadékra számíthatunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat öt északkeleti megye kivételével mindenütt citromsárga figyelmeztetést adott ki a felhőszakadások miatt, azaz intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm csapadék hullhat.

Az ország jelentős részén, a Dunántúlon Somogy és Zala megye kivételével mindenütt, valamint, Bács, Csongrád és Pest megyékre pedig az eső miatt is kiadtak figyelmeztetést, azaz 24 óra alatt 20 mm meghaladó csapadék várható területi átlagban.

A tartós esőből és a felhőszakadásokból együtt helyenként nem zárható ki az 50-60 mm csapadék sem. Ez nagyjából egyhavi csapadékmennyiségnek felel meg, az amúgy is csapadékos májusban. A hőmérséklet 16 (nyugat) és 25 (kelet) C fok körül alakul majd. Az intenzív csapadék miatt villámárvizek alakulhatnak ki a hazai kis vízfolyásokon (pl. Bakony).

Csapadék várható területi eloszlása az elkövetkező 6 napban – Hydroinfo

Pénteken a nagy csapadékot okozó tömb lassan elhagyja az országot, de délutántól ismét többfelé kell majd záporokra és zivatarokra számítani. Szombaton ismét kiadós csapadék várható!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.