Négy napos eső vár ránk!

szél és eső

Egy mediterrán ciklon hatására tartósan borult, esős időnk lesz, a Dunántúlon jelentős csapadék várható!

Már vasárnap elkezdődik a felhőzet növekedése, és a Dél-Dunántúlon egyre többfelé várható eső, sőt intenzív záporok, akár zivatarok is kialakulhatnak. A csapadéksáv fokozatosan halad majd észak és kelet felé.

Miközben nyugaton már az eső lesz a meghatározó, az északkeleti megyékben még napsütés is lehet.

Éjszaka tovább halad majd a csapadékmező, és hétfő reggel az ország nagy részén esőre ébredhetünk, a Tiszántúlon és északkeleten lehet csapadékmentes az időjárás. A legtöbb csapadék továbbra is a nyugati területeken várható, a legtöbb eső a Dél-Dunántúlon várható.

Kétarcú lesz az időjárás, míg a Dunántúlon 15 C fok alatt marad a hőmérséklet, addig keleten 20 C fok felett is alakulhatnak a maximumértékek. A szél is napközben egyre élénkebbé válik, nyugaton néhol már meg is erősödhet.

Kedden is erősen felhős időjárásban lesz részünk, a nap inkább csak északkeleten bukkanhat elő. Tovább csapadékra van kilátás, a középső országrészben intenzívebb záporok is kialakulhatnak. A hőmérséklet 15-20 C fok körül alakul, de a Dunántúl nyugati részén a viharos szél miatt ennél hidegebbnek érezzük majd a levegőt.

Szerdán is marad a csapadékos időjárás, leginkább a nyugati megyékben, ahol tartós eső is lehet. A szél már a teljes Dunántúlon viharos erejű lesz. Szerda délután már szakadozni kezd a felhőzet és a mediterrán ciklon csapadékrendszere lassan elhagyja az országot.

Csütörtöktől már változóan felhős idő várható,de elsősorban a délutáni órákban még számítani lehet elszórtan záporokra és zivatarokra. Az időjárás ezen jellege a hét többi napján is kitarthat.

Összességében az előttünk álló napokban tehát igazi kellemetlen időjárás vár ránk. Különösen a Dunántúlon lehet esős, hideg szeles időjárásra számítani, néhol területi átlagban akár 20-40 mm csapadék is hullhat. Keleten enyhébb lesz az idő, és lesznek területek, ahol alig lesz csapadék. Itt a szél is mérsékeltebb marad majd. Azonban túlnyomórészt itt is felhős időnk lesz.

Csapadék területi eloszlása (forrás: Hydroinfo)

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.