Már 60 településen védekeznek a víz ellen, narancs veszélyjelzés

Eső és áradás

Fotó: MTI

Már hatvan településen védekeznek a víz ellen, közel kétszáz embert kellett kitelepíteni. Újabb esők jönnek és árhullám a délnyugati folyókon. Jövő héten javul az időjárás.

100 mm csapadék, kitelepítések és védekezés

Az elmúlt 24 órában tovább folytatódtak az esőzések. Az éjszaka során a legtöbb eső a Közép-Tisza vidékén hullott, mintegy 60 mm csapadékot mértek 12 óra alatt. Így már az ország jelentős részén 80-100 csapadék hullott az elmúlt napokban. veszelyjelzes

Forrás: OMSZ

Az esőzések hatására, jelenleg 60 településen védekeznek már a vízbetörések, áradások miatt. Pest megyében a Dera-patak, Budaörsön a Hosszúrét-patak lépett ki a medréből a szombati napok. Az Észak-Dunántúlon az Ikva, a Lajta és a Rábca mentén is készültség van. A legrosszabb a helyzet a Rába mentén ahol III. fokú készültséget rendeltek el. Országos viszonylatban talán Zala megyében a legkritikusabb a helyzet, Lentiben 124 embert kellet kitelepíteni, és számos közutat zártak le vízátfolyások miatt. Körmenden homokzsákokkal védekeznek a víz ellen, Szentgotthárd több külsőterületi házába pedig betört a víz. Az Őrség területén Alsó- és Felsőszölnök csak Ausztria felől közelíthető meg. Zala megyében vasárnap reggel 14 településen védekeznek, Vas megyében 26 településen folyik védekezés. Szombathely és Rábafüzes között a vasúti közlekedés is szünetel. Hasonló a helyzet Veszprém, Somogy, Baranya megyében is ahol több településen védekeznek a víz ellen.

Narancssárga figyelmeztetés

Az elmúlt 24 órában a legtöbb csapadék Szolnok megyében esett. Törökszentmiklóson mintegy 70 mm csapadék hullott az elmúlt nap során. Kunszentmártonnál a 44-es utat a vízátfolyás miatt le kellett zárni. 24 órás csapadékösszeg

Forrás: OMSZ

Ma is további esőzések várhatóak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat négy megyére adott ki narancssárga figyelmeztetést. A legtöbb csapadék a Békéscsaba-Salgótarján vonal mentén várható. Itt vasárnap éjfélig 15-30 mm csapadék hullhat. Pest, Bács-Kiskun, Csongrád és Szolnok megyékre narancssárga figyelmeztetés van kiadva.

Kedden már napsütés

Hétfőn az ÉK-i megyékben élők már napsütésre is számíthatnak, másutt borult ég mellett többfelé várható, de már csak kisebb eső, zápot. Egyedül a déli országrészben hullhat még jelentős 10-20 mm csapadék a hétfői nap során. A jelenlegi modellszámítások szerint kedden már több órás napsütésben lesz részünk, és csak elszórtan fordulhat elő kisebb eső, zápor. A hét további részén alapvetően száraz, jórészt napos időjárás várható, a hétvégén azonban jelentős bizonytalanság mellett újabb, már lényegesen kevesebb csapadék érkezhet.

Árhullámok jönnek

A heves esőzések a nagyobb folyókon is árhullámokat indít el, elsősorban a dél-nyugati folyókon várható nagyobb árhullám, így a Rábán, a Dráván, és a Murán kell II-III. fokú árvízvédelmi készültséggel számolni. Az árhullámok a nagyobb vízfolyásokon a jövő hét második felén tetőzhetnek a Vízjelző Szolgálat számításai szerint.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.