Keddtől a nap is kisüt, szárazabbra fordul az időjárás

megcsúszott a gáz az esőzések miatt

Habár ma még a víz az úr, holnaptól szárazabb légtömegek alakítják időjárásunkat, még a nap is kisüt.

Ma még a víz az úr

Országszerte komoly gondokat okoz a tartós esőzés. Jelenleg 91 településen védekeznek az esőzések miatt, két települést teljesen ki kellett telepíteni, és több ezer ember védekezik az értékek mentésén.

Huszonhat úton van érvényben teljes útzár a vízátfolyások miatt és több folyón van árvízvédelmi készültség. Harmadfokú készültség van a Megyi Murán, a Principális csatornán és a Rábán, valamint a Murán. Elsőfokú készültség pedig a Dunán, a Lajtán és a Zala folyón.

Kiscsehi mellett a maróci víztározó gátja megcsúszott ezért vasárnap délután két településen ki kellett telepíteni az embereket.Lentiben 50 embert telepítettek ki és kész tervek vannak több kisebb település teljes kitelepítésére is, ha a Kerka és Lendva tovább áradna.

A legtöbb probléma általában az ország nyugati felében van, de a keleti országrészben is egyre több gondot okoz a csapadék. Törökszentmiklósón és Szolnokon is több utcában térdig ér a víz.

Ma még sok eső

Ma még országszerte több felé kell esőre, záporra számítani, nagyobb mennyiségben a déli, délkeleti országrészben. Területi átlagban jelentős csapadékra már kisebb az esély, inkább lokálisan fordulhat elő jelentős mennyiségű csapadék.

A csapadékot okozó ciklon fokozatosan kelet, délkeleti irányban távolodik majd tőlünk, így délutántól már csökkenni kezd a csapadékhajlam. A mai napra még citromsárga figyelmeztetés van érvényben az ország délkeleti felében.

Keddtől már napsütés is lesz

Holnaptól kezdve alapvetően megváltozik az időjárás képe. Kedden már a keleti megyében több órás napsütés várható, a Dunántúlon még több lesz a felhő. Jelentős csapadékra már sehol sem kell számítani, de elszórtan egy-egy zápor, kis eséllyel zivatar még előfordulhat. A nappali csúcshőmérséklet 22-27 C fok körül alakul majd.

A hét előrehaladtával egyre szárazabb levegő határozza meg majd időjárásunkat, egyre több napsütésben lesz részünk, és a hajnali ködfoltok, párafoltok eloszlása után szép őszi időben reménykedhetünk.

Hétvégén ismét elromlik az időjárás?

A jelenlegi modellszámítások szerint péntektől ismét változik az időjárásunk, nedvesebb légtömegek érnek el minket és több lesz a felhő felettünk, és elszórtan kisebb eső, zápor a hétvégén többször előfordulhat. Számottevő, jelentős csapadék a mostani számítások szerint nem várható, de a jövő héten csökkenhet a nappali felmelegedés mértéke.

Fotó:MTI, Varga György

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.