Zivatarok, jelentős csapadékkal

Zivatarok várhatóak

A mai napon többfelé várható zápor-zivatar, akár heves zivatar is lehet felhőszakadással. Holnap is marad a sok csapadék.

Dél felől meleg és nedves levegő áramlik a Kárpát-medencébe, ami kedvez a zivatarfelhők kialakulásának, ezért ma és holnap többfelé kell zivatarokra számítanunk.

Kedd reggel délnyugat felől egy kiterjedtebb zivatartömb éri el az országot, ami ÉK felé haladva a fővárost is érintheti. Belőle jelentős 5-10 m csapadék is hullhat. Napközben aztán egyre többfelé alakulnak majd ki zivatarok. A délután folyamán esély van egy újabb fejlett zivatarrendszer kialakulására.

A délelőtti zivatart még kisebb eséllyel kísérik heves események, délután már nagyobb eséllyel számíthatunk hevesebb zivatarok kialakulására, amelyet lokálisan jelentős csapadék (20-30mm) esetleg kis jégméret és viharos szél kísér (60-90 km/óra).

Eleinte inkább a Dunától nyugatra, majd egyre inkább attól keletre is számíthatunk zivatarokra. A keleti országrészben még kitart a hőség, itt akár 30-34 C fok is lehet, míg a nyugati országrészben már csak 26-30 C fokra számíthatunk.

Szerdán folytatódik a csapadékos időjárás. Eleinte kelet elé csökken a felhőzet, majd újra megnövekszik és sokfelé kell záporra, zivatarra számítani. Nyugaton már csendesebb esők is lehetnek. Itt a hőmérséklet is visszaesik, már csak 18-25, míg keleten még 23-30 C fok körül alakulnak a csúcsértékek. Keleten még továbbra is többfelé lehet zivatarokra számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az Ország teljes területére figyelmeztetést adott ki a zivatarok miatt. Az ország középső és keleti felében narancssárga figyelmeztetés van érvényben. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.