Viharciklonnal érkezik a Mikulás

Mikulás napján érkezik meg hazánkba a Xavér viharciklon hidegfrontja, amely viharos széllel a szmogot is kisöpri a Kárpát-medencéből.

180 km/órás szél Németországban

Észak-nyugat Európa több államában is vörös riasztás van kiadva a Xavér viharciklon miatt, amely holnap hazánkat is eléri. A német meteorológusok szerint a viharciklonban a széllökések a 180 km/órás sebességet is elérhetik a tengerparti területeken. Vörös riasztás van érvényben Németországban, Dániában és Hollandiában is.

Erős széllel, hózáporral érkezik a Mikulás

Magyarországra pénteken ér el a viharciklon hidegfrontja, jelenősen megszelídülve, de a nyugati megyékben nálunk is 90 km/óra feletti széllökésekre lehet számítani.
Napközben megnövekszik a felhőzet és elszórtan hózáporok is előfordulhatnak, de jelentős havazás nem várható. Napközben +1 -6 C fok körül alakul majd a hőmérséklet, ám a nyugati megyékben az erős szél miatt a hőérzet ennél lényegesen alacsonyabb lesz – írja az esotanc.hu.
A szombati napon is marad a viharos erejű szél, és a felhőátvonulásokból ismétlődő jelleggel várhatók hózáporok, de jelentős havazásra ezúttal sem kell számítani. Napközben csak kevéssel emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

Elfújja a szmogot Xavér

Az erős szél miatt a levegő minősége is lényegesen javulni fog, de a javulás már csütörtökön megkezdődik, mert a magasban a hideg levegő beáramlásának köszönhetően a függőleges légcsere intenzívebbé válhat. A legszennyezes.hu információi szerint, a kedvező tendencia már a szerda éjszakai órákban is észlelhető volt, bár egyelőre még csak kis mértékben.

Hosszabb távú időjárás

Vasárnaptól kezdve a magasban ismét melegebb levegő érkezik, de a talajközelben ebből keveset fogunk észlelni, maradnak az erős fagyok éjszaka, és napközben is csak kevéssel fagypont felett alakul a hőmérséklet. Jelentős csapadékra egyelőre nincs kilátás.[google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.