Komoly hó? – folyamatosan frissítve 9:28

Vasárnap délután egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, hatására sokfelé kell jelentős mennyiségű csapadékra számítanunk, ám a halmazállapot egyelőre még bizonytalan.

40 cm felé közelít a hóvastagság – 9:24

A Pilisben illetve Zala megyében is lassan eléri a 40 cm a hóréteg vastagsága. A mai napon it már nem várható számottevő csapadék, inkább a keleti területeken kell elsősorban esőre számítani.

Egy kis előretekintés, mi várható a héten – 20:15

A holnapi nap már kevesebb csapadék várható, inkáb keleten kell esőre számítani majd várhatóan szerda estétől újabb csapadékzóna éri el hazánkat, és egyre többfelé ered el ahavaseső, ami csütörtökön és pénteken egyre inkább havazásba vált át. Ezzel párhuzamosann erős lehülés is kezdetét veszi. A hét végén -10 -15 C fok is várható.

A Balatontól ÉNY-ra esett a legtöbb hó – 20:15

A Balatontól ÉNY-ra nagyjából a Nagykanizsa-Salgótarján vonal mentén esett a legtöbb hó, helyenként 30 cm is eléri a hóréteg vastagsága, míg ettől a vonaltól DK-re csak néhány centi hó van, ami DK felé teljesen el is tűnik.

Mi várható holnap? – 20:10

Holnap a csapadék már egyre inkább a keleti, ÉK-i megyékbe helyeződik át, nyugaton lassan szűnik a a csapadék. holnap már zömében eső várható, csak ÉK-en, a magasabban fekvő helyeken lesz havazás.

További csapadék – 20:04

Az éjszaka tovább folytatódik a havazás és nyugaton és a középhegységek területén 10-15 cm friss hréteg várható, az ország több pontján már csak eső, a két terület között helyenként ónos eső várható.

Mi várható ma – 9:50

A havazás egyre több helyen esőbe, havasesőbe, ónosesőbe vált át, egyedül az ÉNY-i határszél és a középhegységekben folytatódhat a havazás. Nyugaton akár 15 cm friss hó is hullhat. A szerdai napon további csapadékra számíthatunk, egyre inkább esővel.

Ingyenes a BKV – 9:40

A hóhelyzetre való tekintettel a BKV járatain ma éjfélig ingyenes a közlekedés, jelentette be a Főpolgármester. Közben a Veszprém megyei Hidegkútat a hó elzárta a külvilágtól.

20 cm hó – 9:35

A közép-dunántúli hegységben és a nyugati határszélen hullott a legtöbb hó, itt már helyenként 20 cm megközelítő vastagságú hóréteget mértek olvasóink, de a Pilis magasabban fekvő településein is mértek 20 centimétert.

Ónos eső!- 9:35

Északnyugaton és középhegységeinkben esik a hó, de ettől délre kiterjedt sávban ónoseső hullik, legyenek nagyon óvatosak, ha lehet ne induljanak útnak. A vasúti közlekedésben is komoly fennakadások vannak.

Frissítetük hótérképünket! – 17:55

A legújabb modellfutások alapján frissítettük hótérképünket, amely péntekig kialakuló hótakaró vastagságát mutatja. Az előrejelzésben igen nagy a bizonytalanság, az várhatóan módosulni fog a napokban, különösen a hét második felének csapadékát illetően.

hótérkép

Budapestet is elérte a havazás, Zalában már 10 centi – 17:35

A fővárost is elérte a havazás, most a csapadék vonala, nagyjából a Hódmezővásárhely-Szolnok-Salgótarján vonalon tart és kelet felé terjed.A havazás intenzitására jellemző, hogy Zalában már 10 centi havat is mértek.

Mikor és hol vált át esőbe? – 14:35

A déli megyékben már az esti órákban, Budapesten holnap dél körül válthat át a havazás esőbe. Végig havazás Vas, Zala, Győr megyékben, és az Északi-középhegység magasabb helyen várható.

Hétfő reggel komoly közlekedési fennakadások várhatóak – 14:20

Az éjszaka és hajnalban hulló hó miatt hétfő reggel komoly közlekedési fennakadásokra lehet számítani. a Dunántúl nyugati felében 15 cm friss hó, az ország középső részén 5-10 hó, míg DK-en az esetleges ónoseső okozhat komoly közlekedési problémákat, érdemes reggel időben és megfontoltan útra kelni.

Országos átlagban 30-40 mm csapadék érkezhet – 14:10

Az elkövetkező hat napban országos átlagban 30-40 mm csapadék érkezhet, ami közel egy havi csapadéknak felel meg, de a nyugati határszélen nem kizárt 60-80 mm csapadék sem, amelynek jelentős része hóban érkezik majd. Egyes helyeken nem kizárt az 50 cm közelítő hóréteg sem.

OMSZ narancssárga figyelmeztetés – 14:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a holnap napra Vas, Zala, Veszprém, Győr és Nógrád megyékre is narancssárga figyelmeztetést adott ki a 24 óra alatt 20 cm-nél nagyobb friss hóréteg miatt. Ezekre a megyékre ma 10 cm vár a Szolgálat. Holnapra többek között Pest, Komárom, Fejér, Heves, Somogy megyékben jelez 10 cm friss havat.

DNY-on szakad a hó – 13:41

A délnyugati országrészben már szakad a hó, Zala megyében eddig egy centi hó hullott, de Somogyból már helyenként 5 cm is meghaladja a frissen lehullott hó mennyisége. A reggeli órákig, akár 15 centiméter is eshet a nyugati határszélen, de az ország középső részén is havazni fog.

Vasárnapi esélylatolgatás – 9:45

Vasárnap a késő délelőtti óráktól havazás kezdődik délnyugat felől, estére 5 cm meghaladó hó várható ezeken a területeken. A havazás az esti órákra érheti el a fővárost, és késő este a Tiszántúlt. A havazás a délkeleti területeken késő este vált át vegyes halmazállapotúba, majd egyre inkább esőbe. Szolnok térségében a holnap reggeli órákban következhet be a halmazállapotváltás, míg a fővárosban a déli-kora délutáni órákban. A Balatontól északra, nagyjából a Szentgotthárd-Komárom vonaltól ÉNY-ra végig havazás várható. A fentiek miatt hétfő reggelre jelentős hóréteg alakulhat ki, nagyjából a Pécs-Cegléd vonalig, nyugat felé egyre vastagabb hóréteggel(20-25 centi, a fővárosban 5-10 centi), néhány centi hó ettől keletre is kialakulhat. Hétfő délutántól a Nagykanizsa-Budapest-Miskolc vonal mentén vegyes halmazállapotú csapadék várható, attól ÉNY-ra egyre inkább hó, míg DK-re egyre inkább eső valószínű. Egészen szerdáig szinte folymatosan csapadékkal kell számolnunk, majd egy rövid szünet után csütörtökön ismét országos csapadék jöhet, ezúttal már szinte mindenütt hóval.

A fent leírtak ajelenlegi modelfutásokból készített előrejelzést tükrözik, de igen jelentős a bizonytalanság az előrejelzésben.

Szombat esti hótérképünk

Az alábbi hótérképet a szombat esti modellfutások alapján rajzoltuk, látható a várható hóvastagság és a csapadék jellege. A hótérkép a szombat estétől csütörtökig lehulló hó vastagságát, és a jellemző csapadékot mutatja, azaz, hogy hóban, esőben, vagy havasesőben várhatjuk-e a csapadék meghatározó részét. Hótérképünket folyamatosan fissítjük, így érdemes nyomon követni!

hótérkép

10:30- szombat

A legfrissebb modelszámítások szerint szinte az egész jövő héten csapadékos időjárásra kell számítani. ÉNY-on komoly hóhelyzetre kell számítani, akár 30-50 cm hó is hullhat, de még nagyon bizonytalan a helyzet. Az ország középső részén havaseső, hó, eső várható, míg DK-en inkább az eső , havaseső lesz a meghatározó. Vasárnap és hétfőn még inkább a szilárd, majd egyre inkább a vegyes halmazállapot lesz a meghatározó. A legtöbb csapadékra hétfőn kell számítani, de kedden is sokfelé lesz csapadék, majd csökken a csapadék intenzitása, de a hét második felében lehülés, és újabb csapadék, immáron inkább havazás jön majd.

Érdemes követni az előrejelzést, mert szokatlanul nagy a bizonytalanság a halmazállapot tekintetében. Egy biztos igen sok csapadék vár ránk a jövő héten!

Korábban

Még ki sem alakult az a ciklon, amely a modellszámítások szerint vasárnap a délutáni órákban éri el majd hazánkat, hatására dél felől egyre többfelé kell csapadékra számítanunk, ami havazás, havaseső, ónoseső és eső is lehet. Számításaink szerint vasárnaptól kezdve a jövő héten jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani. Délkeleten inkább havaseső lehet, míg északnyugaton jelentős hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot váltás valahol az ország közepe táján lesz, így nagyon nehéz megjósolni hol lehet és hány centi hóra számítani. A mediterrán ciklonok északi felében ugyanis hideg levegő, míg déli oldalán meleg levegő található, és a ciklon pontos helyétől függ a halmazállapot váltás is.
De lássuk részletesen, mi várható!
Vasárnap a késő délutáni órákban érkezik meg a mediterrán ciklon felhőzete és vele együtt a csapadék is, ami eleinte havazás lesz, az éjszaka során a csapadék tovább terjed majd ÉK felé, de délen a havazás egyre inkább havasesőbe, esőbe vált majd át.
A hétfői napon tovább folytatódik a csapadékos időjárás északon és nyugaton havazás, a középső országrészben havaseső, míg délen és keleten leginkább eső várható.
A csapadékos időjárás a későbbiekben még jelentős bizonytalanság mellett tovább folytatódhat.

A mediterrán ciklonok esetében az előrejelzés nagyon nehéz, ezért a várható időjárás még jelentősen módosulhat a ciklon érkezéséig. A jelenlegi modellfutások alapján ÉNY-on akár jelentős hó is hullhat, míg DK-en nem lesz hótakaró.

Szólj hozzá

hozzászólás