Vasárnap délután jön a lehűlés

Ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk, ma délután érkezik az a hidegfront, amely 5-10 C fokkal csökkenti a nappali felmelegedés mértékét, és tartósan meghozza a Kárpát-medencébe az őszi időjárást.

A hidegfront nyugat felől érkezik és felhőzete már a reggeli órákban, ha szakadozottan is, de betakarja az ország jelentős részét, csak a DK-i országrész lehet kivétel. A front csapadékzónája azonban később érkezik. A jelenlegi előrejelzések szerint a front csapadékzónája délután három óra körül lép be az országba, de kisebb záporok már előtte is előfordulhatnak.

Budapesten 18-21 óra körül, míg a keleti országrészben éjfélkor érkezik meg a csapadék. Mennyisége egyelőre bizonytalan, országos átlagban nem kell számottevő mennyiségre számítanunk, de az intenzívebb záporok és zivatarok környezetében jelentős, akár 10-20 mm csapadék is lehullhat. A több csapadékra leginkább délnyugaton és északkeleten van esély.  A csapadék jelentős része záporok formájában hull majd le, de délnyugaton zivatarok is előfordulhatnak.

A front érkezését erős szél kíséri majd, elsősorban a nyugati országrészben kell erős, helyenként viharos szélre számítani. Akár 65 km/órát meghaladó széllökések is várhatóak a front mögött.

A front mögött mintegy 10 C fokot esik majd a hőmérséklet és a hétfői napon sem számíthatunk 13-17 C foknál melegebbre.

A hétfői napon még a hajnalok nem lesznek túl hidegek, mert a front felhőzete meggátolja a lehűlést, kedden és szerdán amikor már derült lesz az éjszaka, igen hidegek lesznek a reggelek, 3-7 C fok körül alakulnak majd a hőmérsékletek, de a fagyzugos területeken talajmenti fagy is előfordulhat majd.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 […]

TELJES CIKK | február 19.

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, […]

TELJES CIKK | február 12.

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több […]

TELJES CIKK | január 23.