Tavaszi szél vizet áraszt..

Ma még túlnyomórészt borult, esős időnk lesz, csak az északkeleti országrészben süthet ki a nap, de a holnaptól jön a napsütés!

Mediterrán ciklonok alakították az elmúlt napok időjárását, és sokfelé, elsősorban a nyugati országrészben esett jelentős, helyenként 30 mm-ert meghaladó hó és eső.

Ma még ismét többfelé, elsősorban délen és nyugaton kell esőre számítani, de holnaptól megváltozik időjárásunk jellege, és egyre több helyen szakadozik fel a felhőzet és süt ki tartósan a nap. Jelentős csapadékra ezt követően már nem kell sehol sem számítanunk, a jelenlegi előrejelzések szerint legalább egy hétig túlnyomórészt száraz időszak köszönt be, legfeljebb az ÉK-i országrészben fordulhat elő kisebb futó zápor.

A napos időjárás sajnso a meleg nem hozza meg, sőt szombattól kissé hűvösebbre fordul az időjárás és élénk, helenként erős lesz a szél is. Napközben 4-10 C fok körül alakulnak a csúcshőmérséklete, és hajnalban visszatérnek a fagyok, helyenként, akár -5 C fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála. Cserébe viszont nappal, változóan felhős időjárásban lesz részünk, akár több órás napsütéssel is.

Hűvös időnk lesz, de véget ér a borongós téli idő, noha még az igazi tavaszra várnunk kell.

A tavaszt jelzi az országszerte tapasztalható áradás is. A lehullott jelentős csapadék, amely nyugaton hó formájában hullott ugyanis elolvadt, és a rá hulott eső és melegedés nyomán sokfelé megáradtak a folyók, patakok. Különösen a nyugati országrészben és ÉK-en áradnak a folyók. Az Ipolyon és a Sajón másod illetve harmadfokú árvízvédelmi készültséget kell majd elrendelni. Az Ipolynál már néhány lakóházat is veszélyeztet a víz. Vas megyében a Rába, és több kisebb vízfolyás is árad. Eddig 15 ezer homokzsákot kellett a védekezés során felhasználni és több helyen alakultak ki vízátfolyások is. Az elkövetklező napok száraz időjárásának köszönhetően további vízszintemelkedésre már nem kell számolni. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.