Szépség meteorológia és előrejelzés

A hazai időjárás előrejelzés meglehetősen konzervatív. Ha körülnézünk a világban igencsak furcsa szolgáltatásokat találhatunk, például a szépségmeteorológiát.

Idehaza a hagyományos előrejelzés mellett, még az agrometeorológiai előrejelzés népszerű, de a speciális előrejelzéseknek nincs nagy hagyománya, bár ma már van előrejelzés horgászoknak és kirándulóknak is.

Ezzel szemben Amerikában igen sokszínűek az előrejelzések, és ennek egyik legérdekesebb vállfaja a szépségiparhoz köthető előrejelzés. De mit is jelent mindez?

A szépség előrejelzések alapvetően két dologra koncentrálnak. Arra, hogy az időjárás hogyan hat a hajunkra és a bőrünkre.
Azt aligha kell magyarázni, hogy az erős szél, a magas páratartalom, vagy a csapadék, esetleg az erős UV sugárzás tönkreteheti a frizurát. Éppen ezért a meteorológiai szolgáltatók kidolgoztak egy Frizura Faktor nevű mutatót, ami azt jelzi, hogy a hajköltemények az adott napon mennyire vannak veszélyben a különböző időjárási jelenségek miatt.

Természetesen ezeket a szépség előrejelzéseket előszeretettel szponzorálják a különböző kozmetikai cégek, amely samponokat, vagy más termékeket népszerűsítenek ezeken az oldalakon. Az hogy ez mennyire népszerű Amerikában jól mutatja, hogy igen sok népszerű meteorológiai szolgáltató ad ilyen szépség előrejelzéseket.

szépség meteorológia

A haj mellett a másik dolog, amivel foglalkoznak a bőr állapota, pontosabban szólva a meteorológiai jellemzőknek a bőrre gyakorolt hatása. Itt nyilvánvalóan elsősorban a szél és a napsütés erőssége, az UV sugárzás befolyásolja a bőr kiszáradását. Míg korábban a szépség előrejelzéseknél meteorológiai adatokat közöltek, ma már itt is grafikusan ábrázolt szín vagy számskálán használnak a bőrt érő hatások kifejezésére, mivel így az átlagos felhasználók számára az információk könnyebben feldolgozhatóak.

Természetesen a szépségelőrejelzés csak egyik a tematikus előrejelzések sorában. Létezik golf előrejelzés, tengerparti előrejelzés, kirándulóknak, szörfösöknek szóló előrejelzés és a sort még folytatható lenne hosszan.

Idehaza ezek a speciális előrejelzések nem túl népszerűek, de talán csak azért, mert nem is terjedtek el. Ti mit gondoltok lenne igény ilyen előrejelzésekre? Írd meg a véleményed a Facebookon!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.