Rekordok dőltek

Talán az idei év legmelegebb napja volt a mai. Szinte minden rekord megdől. Holnap már zivatarok is lesznek felhőszakadással.

A rekordöntögetés már hajnalban elkezdődött, hiszen sohasem mértek még olyan meleg hajnalt ezen a napon, mint ma. Pécsett 25 C fok felett volt a minimumhőmérséklet. Azt már napok óta jeleztük, hogy a mostani hőhullámban vélhetően a mai nap lesz a csúcs, és nem is kellett csalódnunk. Győrött 40,6 C fokig emelkedett a hőmérséklet az OMSz hivatalos adatközlése szerint. Ez 2,6 C fokkal melegebb, mint az eddigi rekord. Meglehetősen ritka egyébként, hogy a legmelegebb az ország északnyugati csücskében legyen.

Budapesten is sohasem látott magasságokba emelkedett a hőmérséklet. Újpesten kereken 40 C fokot mértek, az ezen a napon mért eddigi csúcshőmérséklet 35,8 C fok volt, tehát majdnem öt fokkal haladta meg a hőmérséklet a rekordot.

Egyedül az abszolút melegrekord nem dőlt meg, és ez most már nem is fog, ugyanis holnap már egy árnyalatnyival hűvösebb lesz, a csúcsértékek 1-2 C fokkal elmaradnak a mai értékektől.

Holnap egy hidegfront hatására a délutáni órákban eleinte szórványosan, majd a Dunántúlon egyre többfelé kell zivatarok kialakulására számítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint: “Pénteken egy hidegfront hatására várhatóan a délutáni óráktól a Dunántúl középső megyéiben, illetve északnyugati harmadában néhol, majd estétől, késő estétől a Dunántúlon egyre nagyobb számban alakulhatnak ki zivatarok, helyenként viharos (60-75 km/h) szél, felhőszakadás (> 25-30 mm), jégeső (2 cm alatti átmérő) kíseretében. Várhatóan a délutáni és az éjféli órák között a Dunántúlon néhol heves (széllökés >90 km/h, jégátmérő > 2 cm) zivatar is kialakulhat.”

Holnap tehát a hőség mellett már a zivatarokra is készülhet a nyugati országrséz. Keletre szombaton érkezik az enyhülés. [google336]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.