Özönvízszerű esőzések országszerte

komoly esőzések országszerte

Egy sekély ciklon központja helyezkedik el éppen az ország ÉK-i része felett. Ennek köszönhető az az özönvízszerű esőzés, amit sokan, főként a keleti megyékben élők megtapasztalhatnak.

Az elmúlt 24 órában sokfelé esett igen nagy mennyiségű eső. A legtöbb Szolnok és Békés megyében hullott, itt helyenként már 40 mm-nyi csapadék hullott nagy területen, de az északi országrész kivételével mindenütt 15-25 mm eső esett már.

Néhol, ennél kisebb területen még több eső is hullott már. Törökszentmiklóson 45 millimétert mértünk, Szeghalomban 60 mm-et meghaladó eső hullott ma már.

Az előttünk álló időszakban a csapadék súlypontja az északkeleti országrészből fokozatosan a délkeleti országrészre helyeződik majd át, azaz itt várható a legintenzívebb csapadék. Modellfutásaink alapján a holnapi napon a ciklon visszapörgése miatt a keleti, északkeleti országrész, különösen a határmenti területek kaphatnak nagyobb esőt. Szombat délután zivatarok is keletkezhetnek, erre ÉK-en és DNY-on van a legnagyobb esély, de a nyugati országrészben, már felszakadozik a felhőzet és egyre hosszabb időre süt ki a nap.

Közben az esőzés egyre nagyobb problémákat okoz. Kecskeméten a szolnoki úti aluljárót le kellett zárni az ott összegyűlt csapadékvíz miatt. Egy autó az aluljáróban ragadt – számolt be róla a Baon.hu

Közben a Dunántúlon a Kékszalag vitorlásverseny résztvevőit is próbára teszi az időjárás. Az MTI híradása szerint eddig 3-4 hajó borult fel és került víz alá, 10-15 árbóc- és 5-6 kormánytörés történt, továbbá 30-40 induló estében vászonszakadás miatt kellett segítséget nyújtani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország jelentős részére adott ki riasztást a csapadék miatt.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.