Októberi zivatarok

Szokatlan eseményben lehet részünk, októberi zivatarlánc vonul át ma este hazánkon.

A szeptemberi esők, és az októberi eleji fagyok után szokatlanul melegre fordult időjárásunk és ez így marad egész hétvégén. A holnapi napon a délkeleti országrészben akár 25 C fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

De a ritka meleg előtt még egy szokatlan időjárási képződményre készülhetünk, az októberi zivatarokra. Délnyugat felől ugyanis egyre nedvesebb légtömegek érnek el bennünket egy hidegfront hatására. A front előtt pedig a délutáni órákban zivatarok pattannak ki, amelyek akár vonalba is rendeződhetnek. A zivatarokat helyenként felhőszakadás, sőt jégeső is kísérheti és a zivatarok környezetében igen erős lehet a kifutószél. 

A zivatarok nyomán elsősorban a Dunántúlon kell esőre számítani, kelet felé haladva gyengülni fognak a zivatarok és így a lehulló csapadék mennyisége is csökken. A zivatarok várhatóan az esti  órákban érik el a fővárost.

A délnyugati országrészben nem zárható ki egy-egy hevesebb zivatar kialakulása sem. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dunántúl teljes területére és Bács-Kiskun megyére citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki.

Szombat hajnalra aztán a zivatarok elvonulta utána  párás levegőben tartós sűrű ködfoltok is képződhetnek a Dunántúlon, míg keleten eleinte tartós napsütés ígérkezik és igen meleg lesz, a csúcshőmérséklet elérheti a 25 C fokot is.

Szombat késő délután aztán újra nedvesebb léghullámok érnek el bennünket és a Dunántúlon ismét kialakulhatnak zivatarok.

Vasárnap már keleten lesz a több felhő és itt fordulhatnak elő záporok, zivatarok. A levegő továbbra is enyhe marad 18-23 C fok várható napközben.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.

Már nincs messze az enyhülés, de a tél még nem adja meg magát, újabb havazás […]

TELJES CIKK | március 1.