Mikor lesz már tél?

Idén a tavalyi tél látszik megismétlődni, egyelőre híre sincs a kemény havas és hideg télnek. Egy kis előretekintés az előttünk álló két hétre.

Az elkövetkező napokban túlnyomórészt borús, ködös idő áll előttünk, kisebb esővel és szitálással. Hajnalban 0 C fok körül alakul majd a hőmérséklet, napközben pedig 2-8 C fok körül alakulnak majd a csúcsértékek. Egyelőre tehát híre sincs a komoly télnek.

És egyelőre úgy tűnik, ez a tendencia a közeljövőben sem változik. Bár napról napra gyengén csökkenni kezd a hőmérséklet, egyelőre marad az átlag feletti hőmérséklet. Az elkövetkező tíz napban szinte biztos az átlag feletti hőmérséklet, sőt a magasban inkább melegedési tendenciák lesznek jellemzőek. A különböző modellek és modellfutások egyértelműen jelzik az átlagosnál 5-10 C fokkal melegebb hőmérsékletet. Jelentős csapadékra sem kell számítani, bár kisebb esők, szitálások előfordulhatnak, de jelentős mennyiség sehol sem várható, és a csapadék is zömében esőként hull majd le, legfeljebb ÉK-en és a hegyekben fordulhat elő havaseső.

A modellfutások nagyjából január 8-ától válnak egyre bizonytalanabbá. Onnantól kezdve az erőteljes lehűlésen keresztül az átlagosnál melegebb időjárásig sokféle forgatókönyv jöhet, a különböző szimulációk más-más lehetséges forgatókönyvet vázolnak fel. Tehát legkorábban január 10-e táján van esély arra, hogy beköszöntsön az igazi tél, de ez közelsem biztos, de ez előtt szinte biztos, hogy marad a borús, párás és átlagosnál melegebb tél.

A NASA hosszú távú szezonális előrejelzése szerint, a tél végig az átlagosnál melegebbnek ígérkezik. De ezek az előrejelzések kevéssé megbízhatóak, és ez nem jelenti azt, hogy idén már nem is lesz kemény téli időjárás. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.