Meteorológiai játékok

A felmérések szerint az időjárás az egyik legnépszerűbb téma, nem csak az angoloknál, hanem a magyaroknál is. Az időjárás a gyerekeket is lenyűgözi, érdemes tehát játékos formában megtanítani nekik mit is látnak az égen.

A meteorológia már gyermekkorban is tanítható. Sok óvodában látható az időjós csacsi, ami vicces-játékos formában ugyan, de jól mutatja be az alapvető meteorológiai jelenségeket. Ismeritek? Ha a csacsi farka nedves, esik az eső, ha a csacsi farka leng, fúj a szél, ha csacsi farka fehér, havazik, és így tovább. A gyerekek nyelvén ismertethető meg a szél, az eső, és a többi időjárási jelenség.
Nagycsoportos, majd iskolás korban aztán még több lehetőségünk van az időjárási ismeretek átadására. Már a legtöbb játék-webáruházban kapható időjárás megfigyelő csomag, amiben a gyermek megfigyelheti, és feljegyezheti a hőmérséklet változását, vagy az éppen lehulló csapadék mennyiségét. A különböző időjárás megfigyelő játékok már néhány ezer forinttól kaphatóak, de egy hőmérővel, és valamilyen edénykével és egy füzettel akár ingyen is megoldható az időjárás megfigyelés. Fontos, hogy így a gyerekek nem csak az időjárást ismerik meg, hanem a többszöri megfigyelés miatt rendszerességet is tanulnak.

Így csináljunk házi felhőt: 

A gomolyfelhők gyerekkortól jó játéklehetőséget kínálnak. Tavasztól őszig nincs más feladatunk, mint lefeküdni a fűbe, és csodálni a folyton változó és vonuló gomolyfelhőket. A gyermekünk közben megismerheti a felhők folyamatos változását, növekedését, akár zivatarfelhővé fejlődését is, de kitűnően fejleszti a fantáziát is, a ki-milyen alakot lát a gomolyfelhőben című játék.
Iskolásoknál pedig a játékok széles skálája nyílik meg. Készítsünk különböző színű felszíneket, és nézzük meg melyik milyen hamar melegszik fel a hőmérséklet hatására. Így a gyerekek megismerhetik az albedó fogalmát, és azt hogy miképpen melegíti fel a nap a talajfelszínt.
Nagyon látványos játék és segít a felhőkeletkezés megértésében a lufis kísérlet. Melegítsünk fel egy üveg vizet rakjunk bele egy palackot, és a palack szájára húzzunk egy lufit. A meleg levegő hatására a lufi felfúvódik, és a benne lévő melegebb levegő hatására felszáll, épp úgy, mint a gomolyfelhők.
Egy pohár víz és egy napsütéses nap elegendő a szivárvány keletkezésének bemutatásához. Rakjuk a pohár vizet napsütéses helyre, rakjunk alá egy pohár vizet, és máris megjelennek a szivárvány színei, és így a gyerekek számára is érthetően mutatható be, miképpen jön létre a szivárvány, egy zivataros napon.
A nagyobb gyerekek körében a játékok mellett lehet alakítani megfigyelő köröket, megtaníthatóak a felhőfajták, lehet kvízekeket készíteni, és megtanítható az is, hogy a gyermekek az időjárás és a felhők változásából előrejelezhessék a közeljövő időjárását.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.