Megvan mikor ér véget a hőség!

Hőség vége

Szombaton tetőzik a hőség, utána jönnek a zivatarok, felhőszakadással. Meg van rá az esély, hogy a jövő héten még fázni is fogunk!

Szombaton tetőzik a hőség, addig marad a száraz, csapadékmentes időjárás, legfeljebb csütörtökön fordulhat elő elvétve egy-egy zápor, esetleg zivatar, de ez sem hoz majd tartós enyhülést. A csúcshőmérsékletek 33-38 C fok körül tetőznek majd, az éjszakai órákban pedig 16-24 C fokig hűl le a levegő, de a nagyvárosokban ennél melegebb is lehet.

Szombat délután aztán végre változás kezdődik időjárásunkban, bár ezt kevesen érzékelik majd. A légkör ugyanis labilisabbá válik, és nagyobb eséllyel a Dunántúlon, már elszórtan kialakulhat egy-egy zivatar is, amit akár felhőszakadás is kísérhet, de marad egyelőre a 33-38 C fokos csúcshőmérséklet.

Vasárnaptól aztán ez az időjárás állandósul, azaz marad a rekkenő hőség, de a délutáni órákban intenzívebbé válik a gomolyfelhőképződés, és ha nem is sokfelé, de az ország több pontján kialakulhatnak záporok és zivatarok. A hőmérséklet továbbra is trópusi marad, de egy-egy fokkal már csökken, és a zivatarok környezetében, ha rövid időre is, de jelentősen visszaeshet a hőmérséklet.

Hétfőn is marad a kánikula, 30 C fok feletti hőmérséklettel, de néhány fokkal mérséklődik a meleg és ismét többfelé lehetnek záporok-zivatarok.

Kedden is marad a meleg, ismét többfelé záporokkal, de a nappali csúcshőmérséklet tovább csökken. Szerdán már az ország nyugati felén egyre többfelé lesznek 30 C fok alatti csúcshőmérsékletek, és Csütörtökre már a keleti országrészben is enyhülhet a hőség.

A lehűlés mértéke egyelőre bizonytalan, de a jelenlegi modellfutások alapján úgy tűnik, a jövő hét második felére mérséklődhet a hőség, és kellemes 25 C fok körüli hőmérsékletekre számíthatunk majd. Elképzelhető az is, hogy néhol alig lesz 20 C fok felett a hőmérséklet, azaz a hőség után szinte már fázni fogunk.

Bár a modellfutásokban van még bizonytalanság, mind az amerikai GFS modell, mind az európai ECM a jövő héten lehűléssel és csapadékkal (zivatarokkal) számol. Bár még hosszú az az egy hét, ami előttünk áll, de végre látjuk a hőség végét!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.