Megint jön az eső, a hegyekben havaseső, hó

Havaseső

Péntek estétől újra elered az eső, és hétfőig kitart a csapadékos időjárás. Zömében eső várható, de a hegyekben egyre inkább havasesőre, havazásra van kilátás. Ahogy azt már korábban megírtunk ismét egy mediterrán ciklon éri el hazánkat és hatására ismét több napos eső vár ránk, de szerencsére olyan sok eső nem várható, mint a hét elején.

 Délnyugaton ismét 20 mm feletti csapadék várható 

Pénteken délnyugat felől érkezik meg a ciklon felhőzete. Keleten még több órára kisüthet a nap, de délnyugaton már egyre vastagabb lest a felhőzet. Kelent még akár 10 C fok is lehet, nyugaton a felhős területeken ennél hidegebbre számíthatunk. Számottevő csapadék még nem várható, kisebb elszórt esők nyugaton lehetnek.

Szombaton aztán a ciklon megérkezik keletre is és sokfelé kell csapadékra számítani. Ekkor még mindenütt esőre kell számítani, havazás még a hegyekben sem várható. Még enyhe marad az idő +4 +8 C fok várható.

Vasárnap aztán tovább folytatódik a csapadékos időjárás, a délutáni órákban a Dunántúl magasabban fekvő részein az esőt, már havaseső válthatja fel. Megerősödik az északi szél, lehűlés kezdődik. +2 +8 C fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

Hétfőn már megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, és már csak elszórtan kell csapadékra számítani, ám az esőt egyre több helyen válthatja fel havaseső, a hegyekben akár havazás is.

 Keddtől erőteljes lehűlés kezdődik, megjelenhetnek az erősebb éjszakai fagyok 

A mostani számítások szerint a legtöbb csapadékra délen és délnyugaton számíthatunk, itt akár 20 mm meghaladó csapadék is hullhat, az ország több területén 10 mm-re számíthatunk. A legkevesebb csapadék ÉK-en várható.

A ciklon elvonulta után északról hidegebb levegő érkezik, és napról-napra csökken a nappali felmelegedés mértéke. Napközben +1 +5, hajnalban -5 -1 C fok várható, tehát megjelennek az erősebb éjszakai fagyok is, különösen a felhőmentes területeken.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.