Mediterrán tél, öt nap múlva lehűlés

Szokatlanul enyhe az idei tél, és ez még néhány napig biztos kitart. 10-én érkezhet a lehűlés.

Igazi mediterrán telünk van, az időjárás szokatlanul enyhe, a mai napon többfelé akár a +15 C fokot is elérheti a hőmérséklet. Ennek az időjárásnak a hátterében az áll, hogy az Atlanti-óceán vidékén igen erős a ciklontevékenység, aminek következtében dél felől folyamatosan enyhe levegő áramlik a Kárpát-medencébe és a keleten és északon felhalmozódó hideg levegő nem tudja elérni a Kárpát-medencét.

Az elkövetkező napokban marad a szokatlanul enyhe időjárás, ma és holnap többfelé lesznek 10-15 C fok körül csúcshőmérsékletek és kisebb esőkre is számítani lehet, de időnként a nap is előbukkan.

Keddtől azonban egyre fokozódik majd a párásság, és növekszik a ködhajlam is. A felszálló köd alacsonyszintű felhőzetet hozhat létre, így borús, párás időjárásban lesz részünk egészen csütörtökig.

A jelenlegi előrejelzések szerint aztán pénteken egy igen erős hidegfront éri el majd az országot, aminek hatására közel 10 C fokkal esik vissza majd a hőmérséklet.

A lehűlés tartóssága egyelőre bizonytalan, jelenleg arra van nagyobb esély, hogy a lehűlés után újra visszamelegszik az idő, de ebben még jelentős a bizonytalanság.

Az országban több helyről számoltak be arról, hogy az orgona rügyei megduzzadtak, vagy hogy a tulipánok hajtásai kibújtak a föld alól. Az ilyen szokatlan meleg tél nem rendkívüli, de azért gyakorinak sem nevezhető. A szokatlan meleg azonban komoly károkat is okozhat, ha februárban, vagy márciusban erős lehűlés követi. A meleg hatására ugyanis beindulhat a növények keringése, amelyben aztán egy kései lehűlés erős fagyokkal komoly károkat okozhat.[google336]

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.