Komoly csapadékot hoz a mediterrán ciklon

Akár egy havi csapadékot is hozhat az előttünk álló hétvége. Eleinte havazás, majd eső várható.

A mediterrán térségbe igen hideg levegő érkezett, amely keveredve az ott lévő meleg és páradús légtömegek hatására egy mediterrán ciklon van kialakulóban, amely hazánk időjárását is meghatározza az előttünk álló napokban.

Csütörtökön dél felől elkezdődik a felhőzet vastagodása, és gyenge intenzitású havazás kezdődik a határmenti területeken, amely észak felé halad lassan. Éjfélig legfeljebb néhány centi friss hóréteg várható csupán.

Pénteken aztán már szinte az egész országot beteríti a csapadékmező, az északi megyékben lehet még csapadékmentes időre számítani. Eleinte havazás várható, amely a magasban zajló melegedés miatt egyre inkább havasesőbe, esőbe vált át a DK-i országrészben. Az ország hidegebb és magasabban fekvő területein azonban akár 10 cm friss hóréteg is hullhat.

Szombaton tovább folytatódik a csapadékos időjárás, már csak a nyugati megyékben várható havazás, másutt havaseső és eső fog hullani. Melegszik az időjárás is, DK-en már 10 C fokot közelíti a nappali csúcshőmérséklet, míg ÉNY-on fagypont körül alakulnak a hőmérsékletek.

Vasárnap sem szűnik a csapadék, de már csak az ÉNY-i határszélen várható havazás, másutt az eső lesz a meghatározó. Megszűnnek a hajnali fagyok is, már kora reggel fagypont feletti hőmérsékletekkel lehet számítani.

Hétfőn aztán csökken a csapadékhajlam, már legfeljebb a nyugati megyékben lesz kisebb eső.

A mediterrán ciklonok előrejelzése nagyon nehéz (kialakulásukról itt olvashatsz). A csapadék halmazállapota, és eloszlása is erősen változhat akár egy nappal az előrejelzés előtt is. Az azonban biztos hogy országos csapadék várható, és a napok előrehaladtával egyre inkább eső várható a havazás helyett. Leghidegebb ÉNY-on, legenyhébb DK-en lesz az idő. A csapadék mennyisége országos átlagban 20 mm körül alakul majd, de lesznek helyek, ahol akár 40-50 mm csapadék is hullhat az előttünk álló napokban. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.