Karácsonyi időjárás 2013-ban – lesz-e fehér karácsony?

Milyen lesz karácsonykor az időjárás? Az ünnepek közeledtével ez a kérdés izgatja leginkább a meteorológia iránt érdeklődőket. Most egy folyamatosan frissülő előrejelzéssel próbáljuk meg összegezni a fehér karácsony esélyeit.

 

Frissítés (december 18).  – Szürke karácsonyunk lesz

A legfrissebb modellfutások alapján úgy tűnik karácsonkor is marad a szürke, borongós időjárás, érdemi csapadék nélkül. Csak elvétve lehetnek kisebb ködszitálások, esetleg hószállingózások, de számottevő csapadék sehol sem várható. A modellek szerint december 27-én lesz érdemi váltás időjárásunk jellegében, ekor csapadék is érkezhet, ami a jelenlegi számítások szerint eső lesz.

 

Frissítés! (december 13). – Nőtt a fehér karácsony esélye

Az újabb modellfutások alapján december 24. után nőtt a csapadék esélye, ám egyelőre még bizonytalan a csapadék halmazállapota. Egyelőre úgy tűnik, hogy túl meleg lesz, így legfeljebb vegyes halmazállapot várható, ám ilyen időtávban bizonytalan a halmazállapot, így bármilyen csapadék előfordulhat. Az azonban biztató, hogy a száraz időszak után nőtt a csapadék esélye éppen december 24-e körül.

 

 Korábban:

Az időjárás előrejelzésben a modellek 15 napra „látnak előre”. Így ma már megjelentek az első modellszámítások december 24-ére vonatkozóan.

A mostani számítások egyelőre nagyon szórnak, azaz még többféle forgatókönyv is lehetséges, de a jelenlegi helyzet szerint nagy hóra nem kell számítanunk.

A jelenlegi előrejelzések szerint a Kárpát-medence időjárását tartósan egy anticiklon fogja alakítani, és ennek hatására csapadékmentes, de hideg, ködös időjárásra számíthatunk. Csapadékra kevés esély van, legfeljebb kisebb ködszitálások alakulhatnak ki. Az időjárásnak ez a jellege, szinte karácsonyig kitarthat, Nagyjából december 20 után változhat az időjárás jellege, és ekkor van némi esély csapadékra is, ami hóban is lehullhat, de ilyen időtávra előrejelezni nagyon bizonytalan.

Egyelőre tehát inkább úgy tűnik, hogy az időjárás karácsonykor hideg, de párás szürke lesz, és egyelőre csak kicsi esélye van a havazásnak, vagy a fehér karácsonynak, de egyes modellfutások ezt a forgatókönyvet sem zárják ki.

A napokban cikkünket folyamatosan frissítjük, amennyiben változik a várható időjárás.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.