Karácsony időjárás

Az átlagosnál nagyobb az esély a fehér karácsonyra, de még semmi biztosat nem lehet tudni. Esélylatolgatás.

Frissítés (csütörtök 9:09) 

Szokatlanul csaponganak a moellek, és sajnos most kedvezőtlen fordulatot vetek. Míg tegnap markáns lehűlés látszott körvonalazódni, addig a mai modellfutások éppen ellenekzőleg erős felemlegedést jeleznek. Vasárnap még havazhat, de már ekkor is többfelé lehet havaseső, eső, aztán kedden, azaz 26.-án kiadós eső ígérkezik. Az erős ingadozás oka, hogy a Kárpát-medence éppen a meleg és a hideg levegőtömegek határán lesz található, ahol a szibériai sarkvidéki és az Atlanti-óceán felől érkező meleg légtömegek találkoznak, így néhány száz km keletre vagy nyugatra nagyban megváltoztatja az időjárás képét is. Sajnos egyre több model (ECM, GFS, JMA) soarkozik fel a meleg verzió mellett és az időpont közeledtével a mutatott időjárás bekövetkezése is egyre valószínűbb, de érdemes követni az előrejelzést, mert ritka az ennyire nehez előrejelzhető helyzet.

Frissítés (szerda 9:03)

A legfrissebb modellfutások alapján a fehér karácsony esélye jelentősen növekedett, mert az amerikai modell felzárkózott az európai mellé, és december 23-ra egy erős lehülés körvonalazódik, ami csapadékkal is járna, így a szentestét megelőző napon és 24-én is többfelé lehet kisebb csapadék, ami a délnyugati országrész kivételével havazás lehet, de előfordulhat havaseső, esetleg ónoseső is. A lehűlés a karácsony napjaira korlátozódik, utána visszamelegszik az időjárás.

Korábban

Ritka az a helyzet, amikor egy hétre előre olyan nagy lenne a bizonytalanság a várható időjárásban, mint most. Éppen ezért is nehéz előre jelezni, milyen lesz az idő karácsonykor.
December 23-ig meglehetősen biztosak vagyunk a várható időjárásban, onnantól azonban “megbolondulnak” a modellek. Számottevő csapadékra a mai naptól eltekintve már nem kell számítani, ám éppen vasárnap kisebb havazásra, havasesőre van esély. Így az ország ÉK-i harmada fehérbe borulhatna, ám a hőmérséklet fagypont körül lesz, így a halmazállapot eléggé bizonytalan.
December 24-től azonban a modellek között erősen megnő a szórás. Az amerikai GFS modell melegedést vár, ami véget vetne a havas karácsonynak és a melegedés esőt is hozna magával. Némi reménysugarat jelent csupán, hogy a modell néhány futása nem zár ki egy lehűlést se, ám alapvetően a melegedő, esős karácsony mellé tette le a garast.
Ezzel szemben a megbízhatóbbnak mondott európai előrejelzési modell az ECM továbbra is hideg idővel számol, és így a 23-i havazást későbbiekben is kisebb havazások követhetnék, így többfelé lehetne fehér a karácsony, vékony hótakaróval.
A több modell szintén nem jelent támaszt a karácsonyi időjárást illetően. Még néhány napnak el kell telni ahhoz, hogy pontosabban jelezhessük előre a várható időjárást. A múlt hét végi nagy esőzés is hasonlóan bizonytalan volt szinte az utolsó pillanatig, végül a havazással szemben az esős forgatókönyv vált valóra. Most hasonlóan bizonytalan a várható időjárás. Magyarországon igen ritka a fehér karácsony, ehhez képest a mostani időjárási helyzet biztató, hiszen szinte fele-fele eséllyel bekövetkezhet bármelyik forgatókönyv. Mi a jelenlegi modellek alapján talán inkább a fekete karácsonyt tartjuk valószínűbbnek. Egyelőre azonban csak az látszik biztosnak, hogy a legnagyobb reményekkel az ÉK-en élők várhatják a karácsonyt. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.